Bij de voedselbank in Zwijndrecht worden de voedselpakketten van tevoren ingepakt en klaargezet voor de afnemers. Daarbij wordt de afstand van 1,5 meter strikt in acht genomen.
Bij de voedselbank in Zwijndrecht worden de voedselpakketten van tevoren ingepakt en klaargezet voor de afnemers. Daarbij wordt de afstand van 1,5 meter strikt in acht genomen.

Voedselbanken in Coronatijden

Algemeen

“De voedselbanken in Nederland hebben het moeilijk” kopten een aantal berichten in de landelijke dagbladen. “Door gebrek aan personeel, te weinig aanvoer van voedsel, maar ook door locaties die vanwege het Coronavirus niet langer geschikt zijn voor de uitgifte van voedselpakketten hebben veel voedselbanken moeite om de zaak draaiende te houden”. Wij vroegen de voedselbanken in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hoe het er bij hen voorstaat. 

Aanvoer van voedsel
“De aanvoer van voedsel levert bij ons tot nu toe geen problemen op” krijg ik van zowel Wim Sandee, voorzitter van de Zwijndrechtse voedselbank als van Maaike Timmerman, woordvoerder namens de Ambachtse voedselbank te horen. “Wij krijgen onze basispakketten aangeleverd door de centrale Voedselbank van Rotterdam. Deze wordt direct bevoorraad door groothandels en bijvoorbeeld de groenteveilingen. Wij zijn daardoor maar beperkt afhankelijk van de aanvoer van plaatselijke supermarkten en dergelijke, waarmee we de basispakketten aanvullen. Dat deze aanvoer op dit ogenblik afgenomen is, is duidelijk, maar levert voor ons geen problemen op. We kunnen namelijk terugvallen op een grote voorraad lang houdbare producten, die we te danken hebben aan de ATOS-inzamelingsactie van december vorig jaar.

Distributie voedselpakketten  in Hendrik-Ido-Ambacht
“Wij hebben onze werkwijze vanwege de coronacrisis drastisch aangepast”, vertelt Maaike Timmerman. Zo zijn we voor onze afnemers van voedselpakketten – het gaat om zo’n 36 adressen – overgestapt van het afhalen naar het bezorgen van de pakketten. “Onze 6 chauffeurs zetten de kratten met levensmiddelen voor de deur op de stoep neer. Dat werkt prima”. Voor het samenstellen van de pakketten is de Voedselbank overgegaan van 8 op 4 medewerkers. “Enerzijds kunnen we met 8 medewerkers niet voldoende afstand bewaren, anderzijds maken we we minder gebruik van onze vaste medewerkers vanwege de risico’s voor hun gezondheid. De meeste van onze medewerkers zijn al wat ouder en vallen daardoor in de risicogroep. Gelukkig hebben we hulp van buiten af gekregen in de vorm van een aantal jongeren, die ons komen helpen. Al met al vallen de gevolgen van de coronacrisis voor onze voedselbank dus best mee!

Distributie voedselpakketten in Zwijndrecht
“Wij verzorgen wekelijks zo’n 180 voedselpakketten voor 150 gezinnen in Zwijndrecht”, vertelt Wim Sandee. “Bij ons kunnen de afnemers van voedselpakketten hun pakket nog steeds komen ophalen. De regels zijn daarbij wel aangepast. Er mogen maar 2 ophalers tegelijk naar binnen om een krat met producten, dat voor hen klaar staat mee te nemen. De kratten mogen niet langer door hen zelf worden gevuld. Dat doen wij voor hen. Als de voedselpakketten door bijvoorbeeld ziekte niet kunnen worden opgehaald worden zij door vrijwilligers van de Stichting HIP (Hulp in Praktijk) thuis bezorgd”. Het gaat daarbij overigens maar om zo’n 10 adressen.

Voor het inpakken van de kratten zijn wel meer mensen nodig. “Ook wij hebben te maken met zieken en medewerkers, die qua leeftijd in de risicogroep vallen. Een aantal vrijwilligers heeft zich spontaan opgegeven om ons te helpen, maar we kunnen er nog altijd meer gebruiken!”. Wim is over de huidige situatie bij de Voedselbank best wel tevreden. “Mocht de situatie in de toekomst alsnog verslechteren, dan hebben we altijd nog een vangnet achter de hand. De Sociale Dienst Dordrecht zorgt er in dat geval voor, dat wij voedselbonnen aan onze afnemers kunnen uitdelen, waarmee ze boodschappen kunnen doen. Net als we nu eenmaal per jaar rond de kerst doen”.

Tekst en foto: Jan O’teur

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.