Afbeelding

De kinderen van SOL Ambacht stonden te popelen om weer naar school te gaan

Algemeen

Bij de vier locaties van SOL Ambacht waren ze er helemaal klaar voor om weer met het live lesgeven te beginnen. Na zes weken onderwijs op afstand en aansluitend twee weken vakantie stonden de kinderen en leerkrachten van SOL Admiraal, SOL Krommeweg, SOL Villa Ambacht en SOL De Watervlinder te popelen om weer van start te gaan. “We konden, mede door de vakantie, goed inspelen op deze nieuwe situatie”, vertelt directeur Wouter de Roon van SOL Admiraal / SOL Krommeweg. “Met elkaar hebben we vooraf elk scenario doorgesproken en alle opties doorgelicht. Dat heeft heel wat uurtjes gekost, maar uiteindelijk is daar een mooi plan uit ontstaan.

Goedkeuring 
Dat plan is toen ter goedkeuring voorgelegd aan diverse inspraakorganen. Vervolgens zijn we het punt voor punt gaan finetunen. En dat betekende dus voor elke locatie een plan op maat maken, want iedere locatie is weer anders ingericht. Halverwege de vakantie hebben we de ouders geïnformeerd en dat bleek heel goed te werken” gaat De Roon verder. “Natuurlijk is het dan even spannend of iedereen zich ook aan dit plan houdt. Maar dat ging eigenlijk helemaal zonder problemen.” Op maandagmorgen kwamen halve klassen gespreid binnen. Op alle SOLs werd met de kinderen in de klassen gegeten en er werd gespreid buiten gespeeld onder begeleiding van Pedagogisch Medewerkers. Op dinsdag kwam de andere helft van de kinderen. Op donderdag en vrijdag herhaalde dit ritueel zich weer. De woensdag was bestemd voor extra instructiemomenten en voorbereiding.

Driejarigen van Siem
Ook de kinderen van Siem, het unieke onderwijsprogramma aan driejarigen op alle locaties van SOL Ambacht, wisten prima dat ze zich aan bepaalde regeltjes moesten houden. “Je merkt gewoon dat de samenwerking tussen de ouders, kinderen en school heel goed is”, vertelt juf Annemieke van Mourick van SOL Krommeweg. “De kinderen gingen eigenlijk uit zichzelf hun handen wassen bij binnenkomst en hielden wonderbaarlijk goed de afstand van 1,5 meter met de juf in stand. Natuurlijk kwamen de kinderen wel eens even dichterbij om iets te vragen, maar dat is toch heel normaal.”

Gesprekken met de kinderen
In alle groepen werd naast het gewone werk regelmatig met de kinderen gesproken. “Je merkt gewoon dat de kinderen het weer enorm fijn vinden om met elkaar, weliswaar nog in afgeslankte vorm, in de klas te zitten. Even tijd voor een dolletje, lekker samen spelen maar ook serieuze gesprekken. Vooral het buiten spelen is iets wat belangrijk is”, aldus directeur Wouter. “Vergeet niet dat voor veel kinderen de trainingen en (nu nog) wedstrijden van alle sporten zijn weggevallen. En wat is er dan fijner om lekker op het schoolplein weer met elkaar te ballen en te rennen.”

Thuis werken
Terwijl de ene helft van de groep op school live les krijgt van hun leerkrachten krijgen de kinderen voor de andere dagen opdrachten mee die ze thuis moeten uitvoeren. “En we zien dat de kinderen en ouders dat ook prettig vinden. Zo blijft iedereen toch in een bepaald ritme”, besluit directeur Wouter de Roon.

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.