Dominee E. de Mots tijdens een lezing op YouTube.
Dominee E. de Mots tijdens een lezing op YouTube. Foto: YouTube

Nieuwe predikant in Immanuelkapel

Algemeen

Afgelopen zondagmorgen werd ds. E. de Mots als predikant verbonden aan wijkgemeente Drievliet-Oostendam (PKN). De bevestigingsdienst werd geleid door ds. M. Messemaker, een vriend van ds. De Mots. In de middagdienst ging de nieuwe predikant zelf voor, waarna hij werd verwelkomd door CU-wethouder Marten Japenga, collega-predikant J.P.J. Voets en Rien van Zetten namens de kerkenraad. Vanwege de corona-maatregelen was er een beperkt aantal genodigden aanwezig waarbij de dienst rechtstreeks via YouTube uitgezonden werd.

"Voor onze wijkgemeente is het nieuw om via YouTube uit te zenden”, weet Dirk-Jan Verboom, gemeentelid en ICT’er. “Het voordeel is dat de verkondiging gewoon kan doorgaan, dat is prachtig! Wel merken we dat alle techniek de sociale functie van een gemeente niet kan vervangen. Zo missen we veel ontmoetingen, al zijn er intussen wel allerlei alternatieven georganiseerd. Een mooi voorbeeld vind ik dat de jeugd een ontbijtje bij de 65-plussers heeft bezorgd om zo contact te houden. Toch zal een lege kerk nooit wennen, omdat ik de diensten thuis minder intens beleef. Ik ben dus blij met de versoepelingen; eerst mochten we met dertig mensen samenkomen en sinds 1 juli met honderd!”, vertelt Verboom enthousiast.

Gebed om dubbele focus
Door de inzet van Verboom en enkele andere gemeenteleden konden belangstellenden de intreedienst van ds. De Mots rechtstreeks volgen. Tijdens de dienst neurieden alle genodigden, terwijl ze eerder zongen. Nadat de genodigden enkele psalmen hadden geneuried, hield ds. De Mots zijn intreepreek waarin hij een Bijbelgedeelte uitlegde. Als vertrekpunt koos de predikant een tekst uit 2 Thessalonicenzen 3:5, waar Paulus bidt: “De Heere moge uw harten richten op de liefde van God en op de volharding van Christus”. De predikant typeerde deze tekst als een gebed om dubbele focus. “De apostel bidt om een oriëntatie op Christus, wat niet vanzelfsprekend is in deze tijd. Daarbij benadrukt Paulus de Goddelijke liefde en volharding, omdat Gods liefde duurzaam is. Want hoewel mensen telkens geneigd zijn om God te ontwijken, blijft Jezus vergevingsgezind. Na vergeving mag een mens zelfs naar de hemel! Zo laat Jezus Zijn liefde zien waarop Hij ons aanhoudend wijst. Paulus hoopt dat Christus’ volharding gelovigen inspireert om Jezus te blijven navolgen. Dat is immers niet altijd gemakkelijk, zeker niet in deze coronacrisis.” Tot slot riep ds. De Mots op om voor elkaar en de wereld te blijven bidden.

Midden in de samenleving
Na de preek volgden er verschillende toespraken. De eerste was van CU-wethouder Marten Japenga namens de gemeente Ridderkerk (waartoe Oostendam formeel behoort). De wethouder benadrukte het belang van een goede relatie tussen kerk en overheid. “Hoewel kerk en staat gescheiden zijn, is er wel overlap. Zo staan beide instellingen midden in de samenleving en denken na over vergelijkbare problemen, zoals eenzaamheid. Daarbij functioneren kerken als cement van de samenleving, omdat ze actief meedenken en relatief veel vrijwilligers aanleveren. Om contact te houden, organiseert de gemeente Ridderkerk soms een ‘pastoorsoverleg’ waar veel kerkelijke vertegenwoordigers aanschuiven.” Na deze toespraak was het woord aan collega-predikant Voets. Hij stelde dat de kerntaken van ds. De Mots niet veranderd zijn ondanks diens verhuizing van Rijssen naar Ridderkerk. Daarna sprak kerkenraadslid Rien van Zetten de nieuwe predikant toe. “We zijn ongelofelijk blij en dankbaar voor uw komst. Als welkomstgeschenk geven we u een ‘face-book’; een boek met pasfoto’s van gemeenteleden.” Tot slot bedankte ds. De Mots iedereen die bijdroeg aan zijn intree in Drievliet-Oostendam.