Han Hendrikse bij het bord met blijken van medeleven van de Ambachtse 
inwoners tijdens de coronacrisis
Han Hendrikse bij het bord met blijken van medeleven van de Ambachtse inwoners tijdens de coronacrisis

Han Hendrikse vertrekt!

Algemeen

Tot groot verdriet van personeel, bewoners, cliënten, vrijwilligers en samenwerkingspartners van zorgorganisatie De Blije Borgh gaat directeur/bestuurder Han Hendrikse na bijna 9 jaar afscheid nemen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Wij blikten samen met hem terug op de periode, waarin hij erin slaagde De Blije Borgh op de kaart te zetten als ‘het kloppend hart en de grootste aanbieder van ouderenzorg’ in Hendrik-Ido-Ambacht. 

Dankbaar voor de kansen
"Voor mijn doen heb ik het lang volgehouden in Ambacht”, vertelt Han Hendrikse, sinds 2011 directeur bestuurder van De Blije Borgh. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt, dat ik niet in Ambacht zou blijven, maar dat het toch nog bijna 9 jaren zijn geworden zegt voldoende over hoe goed ik het hier naar mijn zin heb gehad en hoe fijn ik hier heb kunnen werken. Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op de afgelopen jaren en ben dankbaar voor de kansen, die ik heb gekregen om dit werk te mogen doen. Zonder de medewerking van de plaatselijke instanties, de tomeloze inzet van medewerkers en vrijwilligers en de inwoners van Ambacht, die ervoor gekozen hebben om hun geliefden aan De Blije Borgh toe te vertrouwen was het nooit gelukt!”.

Van verpleeghuis naar verpleegzorg thuis
In de afgelopen 9 jaren is er wel het een en ander veranderd in De Blije Borgh. Van een gesloten huis met een uitstekende naam en zorg, waar Han in 2011 in terecht kwam, is De Blije Borgh in de afgelopen jaren uitgegroeid naar een niet weg te denken onderdeel van de Ambachtse maatschappij. “Het functioneren als verpleeghuis is langzaam maar zeker vervangen door de verpleeghuiszorg thuis. Er wordt alles aan gedaan om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Zo wordt naast alle vormen van zorg bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning, maaltijdservice en personen alarmering aangeboden. Daarnaast biedt De Blije Borgh volop mogelijkheden tot ontmoeting en ontspanning aan. Waarmee vereenzaming van ouderen, die nog op zich zelf wonen wordt voorkomen. Pas als thuisverzorging echt niet langer mogelijk is wordt tot opname in De Blije Borgh overgegaan. Wij doen er vervolgens alles aan om de kwaliteit van leven van deze bewoners in de laatste jaren van hun leven op een zo hoog mogelijk niveau te houden”.

De kracht van Ambacht
Uiteraard heeft de coronacrisis er ook bij De Blije Borgh flink ingehakt. “Het was om te huilen om te zien hoe ouderen maandenlang niet of alleen op afstand met hun geliefden, hun kinderen en kleinkinderen konden communiceren. Maar als positieve kant van de crisis kan worden aangemerkt, dat deze wel door de samenleving werd gedragen. De bewoners van De Blije Borgh zijn in die tijd overspoeld met lieve berichtjes en kaarten, terwijl plaatselijke winkeliers ze hebben voorzien van bloemen, taarten en met de Pasen van zo veel chocolade, dat ze het niet op konden. En dat is nu de kracht van Ambacht: dat we naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen”, aldus Han Hendrikse. In de hal van De Blije Borgh zijn alle blijken van medeleven op een groot Coronabord weergegeven.

Tot slot
“Ik ga Ambacht enorm missen, maar kijk uit naar de uitdaging om in mijn nieuwe baan bij Amaliazorg in Oirschot opnieuw een netwerk van goede relaties te gaan opbouwen”. En wat zijn nieuwe woonomgeving betreft: “Ik kom uit Brabant en zie er naar uit weer in die prachtige, bosrijke omgeving te gaan wonen”, aldus Han Hendrikse tot slot.

Tekst en foto: Jan O’teur