Yvonne Zuidgeest
Yvonne Zuidgeest Foto: jan westhoff

Diverz biedt volop activiteit deze zomer!

Algemeen

“De corona uitbraak deed wat met onze organisatie”, opent Yvonne Zuidgeest (directeur-bestuurder van Diverz) ons gesprek. “Kan je je voorstellen dat onze wereld even stil stond toen onze tien wijklocaties moesten sluiten. Onze trouwe bezoekers, voor hen zijn wij er tenslotte, stonden plotseling voor een gesloten deur. Juist op dat moment klonk bij ons in de organisatie de roep ‘Wij moeten hoe dan ook wat doen!’. Er ontstond daardoor een nieuwe energie. Onder het motto ‘samen kunnen wij het aan’ werd het Diverz Belteam opgezet. Ik werd direct blij van de spontaniteit van de medewerkers, die eensgezind op zoek gingen naar alternatieve contactmomenten zoals video bellen. Ook onze jongerenwerkers bleken initiatiefrijk met het maken van hun vlogs”.

Enthousiast vertelt zij dat het platform ‘Zwijndrecht voor elkaar’ zo geweldig haar meerwaarde heeft bewezen. Dit platform, waar je hulp kan vragen of aanbieden, mocht zich verheugen op een grote toename van vrijwilligers die zo graag in deze tijd wat voor een ander wilden doen. Waar zij lovend is over de kracht en creativiteit van haar organisatie en het enthousiasme van al die vrijwilligers wil zij haar partners niet vergeten. “Wij hebben met de gemeente direct de handen ineen geslagen. Prachtig vond ik het om te zien hoe wij vaak heel snel, haast vloeibaar, samenwerkten. Trouwens ook met weekblad De Brug was het fijn werken om, naast de posters die wij al verspreidden, zichtbaar te blijven voor hen die de aandacht in deze corona-tijd zo bijzonder nodig hadden. Ja, zichtbaar en wendbaar zijn staan hoog in ons vandaal”, gaat zij verder. “Zichtbaar om aandacht te geven aan mensen die zich in deze tijd eenzaam voelen of getroffen worden door het wegvallen van inkomsten en wendbaar om in te spelen op iedere situatie”.

Als ik haar vraag naar de zomerperiode en het programma van Diverz zegt zij, “wij gaan nu na drie maanden geleidelijk weer open. Er komt met andere woorden meer ruimte voor activiteiten. Wij hebben een mooi zomerprogramma met veel extra´s. Wij beseffen overigens dat veel mensen de zomer anders dan anders door zullen brengen. Er zullen heel wat mensen thuis blijven en nogal wat jongeren zien andere activiteiten wegvallen, vandaar dat wij een mooi en breed programma aanbieden”. Yvonne noemt alvast wat activiteiten uit het programma die ook terug te vinden zijn op de website van Diverz. Zo is er een vakantieworkshop lasergamen voor jongeren en natuurlijk de kidsclub. De buurtrestaurants gaan door en er is een thema-avond rond ‘doe je ding duurzaam’. Bovendien is er ook een fietstour voor volwassenen en picknicken in de tuin. Die laatste activiteiten worden samen met Yulius georganiseerd.

Yvonne geeft tenslotte aan dat voor haar organisatie de komende tijd het evalueren van deze periode prioriteit heeft. Daarnaast blijft Diverz alert en voorbereid op nog eens zo'n periode. Zij voegt daaraan toe dat het allerbelangrijkste is dat zij en haar mensen zich verbonden hebben gevoeld en daardoor nog meer honger naar verbinding hebben. “Ja, wij versterken graag de eigen kracht van de inwoners en wij dragen graag bij aan hun zelfredzaamheid. Dat doen wij verbindend, klantgericht en ondernemend”.

Kijk eens op de website van Diverz voor het zomerprogramma, en op die van ‘Zwijndrecht voor elkaar’ waar vraag en aanbod samenkomen: www.diverz.info, www.zwijndrechtvoorelkaar.nl

tekst en foto: Jan Westhoff