Afbeelding

Werkgroep Flora & Fauna - Zwijndrechtse Waard

Algemeen

De Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard is in 2015 officieel van start gegaan. De werkgroep is opgericht om een overkoepeling te vormen voor verschillende werkgroepen die zich bezig houden met o.a. natuurbescherming en natuuronderzoek. Coördinator voor de Werkgroep Flora & Fauna - Zwijndrechtse Waard is Ron Stevense. Elke tweede dinsdagavond van de maand is in principe voor deze werkgroep ‘t Weetpunt gereserveerd. Er zijn dan lezingen, voordrachten en dergelijke. 

Momenteel bestaat deze Werkgroep Flora & Fauna - Zwijndrechtse Waard uit een viertal sub-werkgroepen:

Werkgroep Natuur Onderhoud - Zwijndrechtse Waard
Elke 10 dagen, om en om op woensdag- en zaterdagmorgen, werkt deze groep op de Hooge Nesse om de natuur te beheren en toegankelijk te houden. Als er niets gedaan zou worden, groeit alles dicht en tast dit de diversiteit van het gebied aan. Beheren van de natuur heeft spelregels nodig. Hoe dat moet, is het weten waard. Vandaar dat Ron Stevense als coördinator een Groeiboek heeft samengesteld, waarin een en ander wordt uitgelegd.

Natuurbeleving staat voorop. Ook is gekeken naar avontuurlijk beleven van de natuur door jong en oud. Waarin het zien en beleven van flora en fauna voorop staat. Dit in combinatie met een gevarieerd maaibeleid. Wat dat is komt uitgebreid aan de orde. Als je deze methode toepast, ontstaat er variatie in de begroeiing, waar plant en dier baat bij hebben.

Werkgroep Nestkasten - Zwijndrechtse Waard
Plaatsen van diverse soorten kasten o.a.. Voor kerkuilen en torenvalken. Vele kasten zijn bezet en de resultaten zijn positief.

Vogelwerkgroep - Zwijndrechtse Waard
De Vogelwerkgroep Zwijndrechtse Waard werd opgericht in 1992 en telde destijds 20 leden. In die bijna 30 jaar werd dat aantal steeds geringer. Eigenlijk is de WG Flora & Fauna ZW de opvolger van de Vogel Werkgroep: in de natuur is meer te doen dan alleen vogels.

Werkgroep excursies - Zwijndrechtse Waard
Een voorbeeld van deze excursies zijn de Foodwalks (voedsel-zoek-wandelingen) op de Hooge Nesse: over eetbare planten in de natuur! Ander voorbeeld: tips & trucs om planten en of insecten te fotograferen. Wel vroeg opstaan! Doel van de excursies is om inspiratie op te doen en belangstelling te kweken voor de natuur in en rond die Zwijndrechtse Waard. De schoolgidsen die Natuur & Milieu Educatie verzorgen vanuit ’t Weetpunt, zijn met hun schoolgroepen graag op de Hooge Nesse.

Een plantenwerkgroep, werkgroep vlinders en libellen, een zoogdierenwerkgroep, etc. zou eveneens bij WG Flora & Fauna ondergebracht kunnen worden. Als u belangstelling heeft voor één van de werkgroepen of voor een nieuw op te richten werkgroep, neem dan contact op met Ron Stevense.

Online informatie
Over de Hooge Nesse heeft Ron Stevense een uitgebreid rapport opgesteld met feiten, cijfers en ideeën. Zelf lezen? Op de website van SN&L-ZW voor ieder beschikbaar. Wel even voor gaan zitten: 72 pagina’s in pdf. Zeer de moeite waard! Actuele berichtgeving vindt u in de nieuwsbrieven en/of op de website: www.natuur-zw.nl. Voor de digitale nieuwsbrieven kunt u zich aanmelden bij rstevense@chello.nl. Ze zijn gratis. De Flora en Fauna werkgroep heeft de activiteiten voor 2020-2021 op een rij gezet. Activiteiten die doorgaan zijn te vinden in de kalender, de sidebar van de website en in de nieuwsbrief.