Afbeelding

Hendrik-Ido-Ambacht zet mantelzorgers in de bloemetjes!

Algemeen

Afgelopen dinsdag, 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. De dag waarop Nederland al ruim 20 jaar mantelzorgers in het zonnetje zet! Afgelopen jaren organiseerden veel welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen en gemeenten in heel Nederland iets leuks of inspirerends. Dit jaar waren de mogelijkheden om iets te doen voor de mantelzorgers door de coronacrisis beperkt. In Hendrik-Ido-Ambacht krijgen normaliter alle mantelzorgers een bosje bloemen. Dit jaar ging dat anders. 

De Dag van de Mantelzorg
In Nederland zijn er zo’n 4,4 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Liefst 900.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Mantelzorgers doen dit vaak naast andere taken, zoals de zorg voor het eigen gezin, een opleiding of een baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op familie, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. Ze zorgen voor hun naaste en hebben geen contact met andere mantelzorgers. Om die reden worden mantelzorgers op 10 november op heel veel plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en/of wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk.

Mantelzorg verdient aandacht
“Zo’n Dag van de Mantelzorg is heel belangrijk”, vertelt Magda Slimmens, consulent mantelzorg van MEE Mantelzorg. “Tachtig procent van alle zorg in Nederland komt van familie of van bekenden uit de omgeving. Daarom mogen mantelzorgers best eens voor het voetlicht worden gebracht. Zij hebben geen cao of vakantie en kunnen geen dag vrij nemen, want de zorg voor de ander gaat altijd door en is vaak langdurig. Ze zijn heel hard nodig en hebben het zwaar, er wordt altijd een appèl op hen gedaan. Bij bepaalde handicaps, zoals bij hersenletsel en dementie, kunnen mantelzorgers soms niet communiceren met degene voor wie ze zorgen en staat de relatie onder hoge druk”.

Mantelzorgwaardering
Driekwart van alle zorg in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht komt van mantelzorgers en hieronder zijn ook veel jonge mantelzorgers. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht waardeert zijn mantelzorgers zeer en zet ze op de Dag van de Mantelzorg graag in het zonnetje. Alle volwassen mantelzorgers, die bij MEE ingeschreven staan of door iemand anders aangemeld zijn, hebben op 10 november een brief van de gemeente, MEE-Vivenz en de Blije Borgh Vrijwilligers ontvangen. Daarin staat, dat de mantelzorgers als blijk van waardering binnenkort een bloemenbon krijgen toegestuurd. Deze bon kan worden ingewisseld bij De Sitter Bloemen of Bonne Fleur, de bloemisten die deze actie mede mogelijk hebben gemaakt. “Vanwege de coronamaatregelen komen we dit jaar niet bij u langs, maar trakteren wij u, en 800 andere mantelzorgers, op een bloemenbon. Minder persoonlijk helaas, maar zeker niet minder gemeend”, aldus de afzenders van de brief. De jonge mantelzorgers in de leeftijd tot 18 jaar zijn eerder dit jaar tijdens de Week van de Jonge Mantelzorgers al getrakteerd op een chocoladereep met een persoonlijke wikkel.

Het Mantelzorgcompliment
Naast het bloemetje en de chocoladereep biedt de gemeente alle mantelzorgers dit jaar een mantelzorgcompliment in de vorm van een VVV-cadeaukaart aan. Voor volwassen mantelzorgers gaat het om een cadeaukaart ten bedrage van 100 euro. Voor jonge mantelzorgers staat op de kaart 25 euro. Men dient zich daarvoor wel samen met degene voor wie men zorgt vòòr 1 december van dit jaar aan te melden. Informatie en voorwaarden voor aanmelding hierover is te vinden op www.meemantelzorg.nl/gemeentes/hendrik-ido-ambacht/.

Tekst: Jan O’teur