Afbeelding

Van groep 8 naar de brugklas

Algemeen

Voor leerlingen in groep 8 en hun ouders breekt een spannende periode aan. Aan het begin van het nieuwe jaar krijgen leerlingen hun advies voor de middelbare school. Maar waar moet je op letten bij de keuze van een middelbare school? Nu de voorlichtingsavonden en kennismakingslessen wegens corona zijn vervallen, heeft het DevelsteinCollege de informatiebrochures voor ouders en leerlingen in groep 8 persoonlijk langs gebracht bij de basisscholen. Ook is er een speciale Open Dag app gemaakt en een voorlichtingsfilm opgenomen. “Hiermee willen we leerlingen in groep 8 en hun ouders toch alvast een beeld geven van de school,” vertelt conrector Marc van Riet.
Een leerling zit op zijn plek binnen een school waar hij zich veilig voelt, waar de sfeer goed is en waar hij zijn talent kan ontwikkelen, maar ook kan rekenen op goede begeleiding wanneer dit nodig is. Bij het DevelsteinCollege in Zwijndrecht weten zij dat als geen ander. Met een apart juniorcollege voor de onderbouw, een uitgebreid pakket aan extra mogelijkheden en ondersteuning op elk vlak, ontwikkelen leerlingen zich hier in een vertrouwde leeromgeving.

Juniorcollege
Dankzij het juniorcollege, een apart deel van de school voor de eerste- en tweedeklassers, is de overstap van groep 8 naar de brugklas niet zo groot. “Leerlingen maken gebruik van een eigen fietsenstalling, een eigen ingang, schoolplein en aula met kluisjes. Ook de lessen voor de onderbouw vinden grotendeels in het juniorcollege plaats. Leerlingen uit groep 8 komen terecht in een kleinschalige omgeving tussen hun eigen leeftijdgenootjes waar zij lekker zichzelf kunnen zijn,” vertelt Marc.

Het DevelsteinCollege biedt maar liefst vijf verschillende brugklassen: de homogene brugklassen vmbo-t (ook wel mavo genoemd), atheneum en gymnasium en de dakpanklassen vmbo-t/havo en havo/atheneum. “De dakpanklassen zijn bedoeld voor leerlingen waarvan nog niet zeker is welk niveau het beste bij hen past. In deze klassen krijgen leerlingen les op het eerstgenoemde niveau en als zij bovengemiddeld presteren, kunnen zij doorstromen naar het hoogste niveau,” licht Marc toe.

Extra uitdaging en begeleiding
Ook op het gebied van extra mogelijkheden en begeleiding heeft de school een breed aanbod, vanaf de brugklas tot en met het examenjaar. Leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging kunnen in de onderbouw kiezen voor het sportpakket of het kunstpakket Art & Performance en voor de cognitief meer begaafde leerling, het verrijkingsprogramma Obelisk. Na de onderbouw biedt het DevelsteinCollege verrijking met het VTO (versterkt talenonderwijs met Cambridge Certificate, Delf Junior en Goethe Deutsch) en beduidend meer keuze in examenvakken dan standaard, zodat leerlingen een gericht pakket kunnen samenstellen voor hun vervolgopleiding. Denk aan examenvakken als kunst, sport, informatica, design & technology, wiskunde D en elementair boekhouden. De exacte leerling vindt zijn uitdaging in het moderne bètalab.

Tijdens hun schoolcarrière staan de leerlingen er niet alleen voor. Al vanaf de brugklas worden leerlingen begeleid door de mentor en juniormentoren; leerlingen uit de bovenbouw die brugklassers begeleiden bij de start op hun nieuwe school. Voor specialistische begeleiding, bijvoorbeeld voor dyslectie of dyscalculie, kunnen leerlingen terecht bij leerlingbegeleiders, decanen, remedial teachers, schoolmaatschappelijk werk en de zorgcoördinator.

Meer weten? Kijk op
www.develsteincollege.nl/Groep_7/8.

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.