Het Perenlaantje tussen twee zandvlakten met op de achtergrond de woningbouw.
Het Perenlaantje tussen twee zandvlakten met op de achtergrond de woningbouw.

Einde van het Perenlaantje?

Algemeen

Het Perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht, een 600 meter lange, unieke gang van perenbomen is op dit ogenblik volledig afgesloten voor bezoekers. Het Perenlaantje, opgenomen in het Landelijke Register van Monumentale Bomen, ligt er voor het grootste deel eenzaam en verlaten bij tussen twee zandvlakten, waar in de naaste toekomst woonwijken gaan verrijzen. Het laantje eindigt in een bouwput. Is dit symbolisch voor de toekomst van het Perenlaantje? 

Hoe het was
Enkele jaren geleden schreef Aart van Dragt over zijn bezoek aan het Perenlaantje voor de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde: “Eindelijk zie ik de beschreven loofgang te midden van een nieuwe wildernis. Hier heeft de natuur zijn gang kunnen gaan in afwachting van nieuwbouw die er ooit moet komen. Een vlakte met vele bloeiende grassoorten met hier en daar solitaire bomen en boomgroepen. Vooral de vele hoogstamfruitbomen vallen op maar ook staan er abelen, moerascypressen en ik zie er prachtige vlieren bloeien. In het terrein verscholen liggen enkele plassen waarin de gele lissen spiegelen, een dommelende reiger op de leuning van een brug. Ondertussen laten verschillende zangvogels zich horen en zien. En dan kaarsrecht, dwars door het gebied heen, de oude loofgang”.

Hoe het is
Wie nu met deze beschrijving voor ogen op pad gaat voor een bezoek aan het Perenlaantje komt bedrogen uit. Van de beschreven wildernis met tal van gras- en boomsoorten en plassen met gele lissen aan het begin van de Perenlaan is weinig meer te bekennen. Alleen rond de eerste 70 meter van het laantje is nog wat natuurgebied behouden gebleven. Dit zogenoemde ‘t Landje omvat zo’n 1,7 ha groen, waarvan afgesproken is dat dit stuk groen ‘wild’ blijft. Langs de overige 530 meter van het laantje is op dit ogenblik van groen geen sprake. Zowel links als rechts van het Perenlaantje strekt zich een zandvlakte uit. Er wordt zo’n 100.000 m3 zand verplaatst voor de toekomstige woningbouw in het gebied De Vier Dorpjes. In verband met de voorbereidende bouwwerkzaamheden is het Perenlaantje voor de veiligheid aan beide zijden afgesloten voor bezoekers. Een situatie, die nog wel enkele maanden kan gaan duren.

Het einde van het Perenlaantje?
Veel inwoners van Ambacht zijn al jaren bang, dat het Perenlaantje straks niet tot zijn recht komt of zelfs geheel verdwijnt. “Er is duidelijk afgesproken, dat het Perenlaantje blijft bestaan”, aldus Eva Terhorst, Senior adviseur bestuurscommunicatie van de gemeente. Al in 2016 wist wethouder André Flach te zeggen dat het laantje voor de toekomst bewaard zou blijven: “Het historische Perenlaantje blijft de Parel van De Volgerlanden”. Bij een bewonersbijeenkomst in 2017 over de plannen voor het oosten van de Volgerlanden vertelde de portefeuillehouder: “Het Rijk heeft het gebied aangewezen als ontwikkelingsgebied voor de bouw van woningen. Het bestaande Perenlaantje wordt ingepast in de woningbouw”.

Eva Terhorst over de inpassing: “Het Projectbureau De Volgerlanden is nog bezig met het ontwerp van de twee wijken aan weerszijden van het Perenlaantje. In het ontwerp wordt gezocht naar aansluiting, hoe dit exact vorm gaat krijgen is nu nog niet duidelijk”. Er wordt in elk geval alles aan gedaan om het Perenlaantje in zijn nieuwe omgeving in stand te houden. Er worden extra drainage buizen geplaatst voor het gezond houden van de perenbomen en het onderhoud van het Perenlaantje is in handen van fruitboomspecialist Wouter den Boer, die al sinds 2005 betrokken is bij de restauratie en het onderhoud van het Perenlaantje. Of het Perenlaantje ook tot zijn recht gaat komen in de Vier Dorpjes in de Volgerlanden? De toekomst zal het leren!

Tekst en foto: Jan O’teur