Afbeelding

Programma herdenking 4 mei Hendrik-Ido-Ambacht

Lokaal

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Dit is het programma voor de herdenking op 4 mei in Hendrik-Ido-Ambacht

18.45 uur tot 19.00 uur
Openstelling gemeentehuis en ontvangst belangstellenden

19.00 uur
Welkomstwoord en mededelingen over verder verloop programma

19.10 uur
Formeren stille tocht (Tamboers van Drumfanfare Celebration lopen voor) en vertrek naar begraafplaats via de Hoge Kade en de Waelneslaan

19.45 uur
Aankomst op begraafplaats Waalhof

19.50 uur
Toespraak door burgemeester Patrick van der Giessen

19.55 uur
Declamatie

19.58 uur
Het luiden van de kerkklokken

20.00 uur
Twee minuten stilte

20.02 uur
Trompetters van de Stageband Jong Holland blazen ‘De Taptoe’ Zingen van Wilhelmus (de coupletten 1 en 6 ) gelijktijdig in top hijsen Nederlandse vlag

20.15 uur
Kranslegging aansluitend begeleiding defilé´ langs monument

20.30 uur
Einde plechtigheid

*Stageband Jong Holland brengt vanaf 19.05 uur muziek ten gehore op de begraafplaats Waalhof.


Cascade

Cascade
Het eerste weekend van mei staat in Nederland in het teken van herdenken, vrijheid en vrede. Ook in Cascade zijn er activiteiten, georganiseerd in samenwerking met het herdenkingscomité 4 en 5 mei Hendrik-Ido-Ambacht en De Cicero Compagnie.Volgens een jaarlijkse traditie zijn er na afloop van de Nationale Dodenherdenking in vele landelijke theaters voorstellingen te bezoeken die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog: Theater na de Dam. In Cascade speelt Trio Wilde Eend die avond het grotendeels waargebeurde verhaal ‘De Poppenspeler van Warschau’, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman.

De Poppenspeler van Warschau
De voorstelling gaat over de joodse tiener Mika Hernsteyn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau probeert te overleven. Met zijn poppenspel brengt hij mensen wat vrolijkheid en biedt hij hoop. Hoop die levend blijft, zelfs in tijden van oorlog en chaos. Deze aangrijpende, muzikale vertelvoorstelling krijgt nog meer kleur door de ontroerende muziek en sfeervolle improvisaties. Zaterdag 4 mei, aanvang 21.00 uur. Geschikt voor bezoekers vanaf 10 jaar.

Het verhaal van een maakbare vrede
Maandag 6 mei verzorgt Math Osseforth van De Cicero Compagnie de lezing ‘Vrede. Maar hoe dan?’ Hierin beschrijft hij het grijze spectrum van zowel oorlog als vrede in de geschiedenis en religie, in de literatuur en filosofie. Is vrede de natuurlijke staat van de mens? Natuurlijk, want wie verlangt er nu naar oorlog? En oorlog is juist het tegenovergestelde van vrede. Maar is oorlog daardoor dan iets onnatuurlijks? En is oorlog slecht, altijd en overal?
De eeuwigdurende zoektocht van de mens naar vrede… Soms lijkt het zelfs alsof wat wij vrede noemen niet meer is dan een adempauze tussen conflicten, een break waarna zelfs degenen die zojuist nog samen de vijand bestreden nu elkaar te lijf gaan. Hopelijk wordt de vrede waarnaar we hunkeren weer een klein beetje zichtbaarder. De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt 2 uur, inclusief pauze.

Kijk voor meer info en kaarten op de website: www.stichting-cascade.nl