Afbeelding

Op zoek naar stenen

Algemeen

Ken je Kei Tof al? De laatste maanden rukt dit erg op in onze regio. Zo ook in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Als je aan het wandelen bent, kun je zomaar een versierde kei tegen komen op een bankje of in een boom. Al deze keien die ‘zwerven’ horen bij het fenomeen Kei Tof. Dit bestaat al een hele tijd, maar is populair geworden tijdens corona. Je laat de mooi versierde keien achter tijdens je wandeling. Vervolgens gaat deze ‘zwerven’ als iemand het vindt en weer ergens anders neerlegt. Maar soms wordt de kei ook gehouden, om verschillende redenen. Eén ding is zeker, een steen die je laat zwerven bezorgt bij jong en oud een glimlach op het gezicht.

Hoe maak je een steen?
Er zijn veel mensen in Zwijndrecht en Ambacht die stenen maken of gaan maken. Maar hoe begin en maak je een versierde kei? Als eerste zoek of koop je een kei en maak je deze goed schoon. Daarna kun je je kei voorzien van een laagje gesso (een primer die zorgt dat de verf niet opgezogen wordt). Je kunt de kei een egale kleur geven met acryl verf. Soms zijn meerdere laagjes nodig. Laat dit goed drogen. Dan kun je er een tekening op maken. Zet op de achterkant van je steen Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht en zet er een postcode op. Dan het allerbelangrijkste: doe er een vernis laagje op en laat deze zeker 24 uur drogen, zodat het waterbestendig is. Soms is het nodig om er een tweede vernislaagje op te doen. Het vernislaagje is erg belangrijk. Zo blijft je tekening goed zichtbaar, ook na een flinke regenbui. En ook voor de natuur is het beter.

Facebook
Er is een Facebookpagina voor onze woonplaatsen opgericht door Sabine van Wijk - van Wamelen. Natuurlijk is er ook een landelijke, maar deze maakt het zoeken net iets makkelijker. Bij belangstelling kun je je aanmelden op de Facebookpagina Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht (NL). Op het moment van dit schrijven zijn we de 700 leden al voorbij. Er zijn veel actieve leden. Op deze Facebookpagina showen mensen hun keien, laten zien waar ze zwerven en melden als er één gevonden is. Voor de maker is het leuk om te zien waar hij gevonden is en door wie. Sommige stenen blijven steeds opnieuw rondzwerven.

Zoekgebieden
Wil je ook eens op zoek gaan naar stenen of met je (klein)kinderen naar buiten, dan kun je het beste op zoek gaan in een park. Bijvoorbeeld het Baxpark, de Sandelingen of het Sophiapark in Hendrik-Ido-Ambacht. En in Zwijndrecht is het Munnikenpark, Develbos en Develpark populair. Maar ook vaak genoeg vind je gewoon stenen in wijken. Dus overal kun je ze vinden en neerleggen. Heel veel succes en plezier!