Afbeelding

Voedselbank H.I.Ambacht broodnodig!

Algemeen

Dit jaar bestaat de voedselbank van Hendrik-Ido-Ambacht, een initiatief van het Interkerkelijk Diaconaal Beraad, waarbij vrijwel alle kerken in Ambacht aangesloten zijn al weer dertien jaar. Geen reden voor een feestje natuurlijk, want het zou fijn zijn als er geen voedselbank nodig was. Maar inmiddels maken er in ons dorp al meer dan 50 huishoudens gebruik van!

“Een Voedselbank zou in ons welvarende land eigenlijk niet nodig moeten zijn. Ik beschouw het dan ook als een noodzakelijk kwaad, maar ben tevens blij dat hij er is”, aldus Dick Brouwer, voorzitter van de Ambachtse Voedselbank. “Met onze vrijwilligers en onze sponsoren zorgen we ervoor, dat financieel kwetsbare gezinnen in Ambacht nog een redelijk bestaan kunnen leiden”. Werden in 2020 nog een 35-tal huishoudens door de Voedselbank geholpen, nu zijn dat er al meer dan 50. Mogelijk heeft corona daarbij een rol gespeeld, zeker is dat de komst van statushouders en de verruiming van de normen voor het verstrekken van een pakket daaraan hebben bijgedragen.

Dick vertelt: “We krijgen elke week van het uitdeelpunt van de Voedselbank Rotterdam zo’n 60 voorgevulde kratten met voedsel en kruidenierswaren plus een hoeveelheid gekoelde producten aangeleverd. Daarnaast stellen onze vaste voedselsponsoren supermarkt Jumbo, Bakkerij Voordijk en Slagerij Boon wekelijks vleeswaren, brood en andere levensmiddelen ter beschikking. Deze worden door onze vrijwilligers met een auto, die belangeloos door de firma Lucrasoft beschikbaar wordt gesteld, opgehaald en over de kratten verdeeld”. Andere bedrijven en organisaties voorzien ons bovendien regelmatig van waardevolle producten, die niet in de voedselpakketten zitten, zoals luiers en maandverband. Ook kringloopwinkel Nieuwe Hoop draagt zijn steentje bij met maandelijkse waardebonnen, waar in de winkel kleren mee kunnen worden gekocht. Verder ontvangen we giften van particulieren.
De voedselpakketten worden normaliter door de klanten opgehaald in De Open Hof kerk: 1 pakket voor de kleine, 2 pakketten voor de grotere huishoudens. “Tijdens corona hebben we de pakketten bij de mensen thuis bezorgd, wat we incidenteel ook doen voor de klanten, die door ziekte of anderszins hun pakket niet kunnen ophalen”, aldus Dick.

In de maand december is er altijd al veel aandacht geweest voor de klanten van de Voedselbanken. Dit jaar is dat niet anders. Zo zorgt de Stichting Zakgeld via het project ‘Zak vol geluk’, dat kinderen tot 12 jaar uit arme gezinnen met Sinterklaas door hen zelf gekozen cadeautjes krijgen, waarbij ook de andere gezinsleden van snoep en lekkers worden voorzien. De Voedselbank zorgt voor de distributie.
Op 16, 17 en 18 december 2021 organiseert de ATOS de 5e editie van de Winter3Daagse. In drie dagen tijd worden er houdbare etenswaren ingezameld ten behoeve van de Voedselbanken in de gemeentes Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht. Dit zal onder meer gebeuren op scholen, (sport) verenigingen en supermarkten. De komende weken zal er via social media en de website van ATOS meer informatie worden verstrekt over de actie.
En Technisch Handelsbureau Meerman Jr. zorgt samen met Vleeschmeester Hendrik-Ido-Ambacht voor heerlijke vlees- en vispakketten, zodat alle klanten van de Voedselbank met Kerstmis van een fijn kerstmaal kunnen genieten!

“We kunnen nog best wat vrijwilligers gebruiken en daarom wil ik graag van deze gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen. Bij het inpakken van de voedselpakketten houden we ons uiteraard aan de coronaregels: we houden minimaal 1,5 meter afstand en dragen mondkapjes. Wilt u ons komen helpen, neem dan even contact op met mij: Dick Brouwer, tel. 06 44139113”.

Tekst: Jan O’teur, foto: Voedselbank