Foto: Killian Lindenburg
Foto: Killian Lindenburg

Natuurbegraafplaats Zomerlanden geopend

Algemeen

De vogels fluiten je tegemoet als je Zomerlanden binnenwandelt. Slingerende paden brengen je langs hoge, oude staken en jonge, aangeplante bomen. Verscholen tussen de rivier en polderlandschap moet je Zomerlanden écht kennen om te weten dat het bestaat. Op het eerste gezicht een bijzonder stukje natuur aan de Oude Maas in Heinenoord. Maar sinds kort is Zomerlanden meer dan een natuurgebied alleen: het oeverbos is vanaf juli geopend als natuurbegraafplaats.

Natuurbegraven nieuw in Zuid-Holland
Natuurbegraven is relatief nieuw in Zuid-Holland. Dat is niet zo vreemd, want Zomerlanden is sinds afgelopen zomer de eerste, grote natuurbegraafplaats van de provincie. “Een natuurbegraafplaats is een opengesteld natuurgebied, waarin we begraven”, legt natuurbeheerder Remco eenvoudig uit. Wandelaars zijn ook welkom, zolang de natuur en de overledenen worden gerespecteerd. “Het mooie is dat je niet merkt dat je op een begraafplaats loopt. Je wordt hier niet geconfronteerd met de dood, maar juist meegenomen door de kracht en de schoonheid van de natuur.” Om de natuur zo min mogelijk te belasten, wordt er begraven in harmonie met natuur en milieu. Dat betekent dat graven hier niet worden geruimd en kleding, maar ook de kist, mand of ander omhulsel, van natuurlijke materialen gemaakt moeten zijn.

“Je wordt hier niet geconfronteerd met de dood, maar juist meegenomen door de kracht en de schoonheid van de natuur.”

Een plek voor nu en voor later
Anders dan op een traditionele begraafplaats, kies je een eigen gekozen plek voor jezelf of een dierbare. Regelmatig ontvangt het team van Zomerlanden rouwende families die de laatste rustplaats van een overleden naaste komen uitkiezen. Ook is het mogelijk om bij leven een plek voor later vast te leggen. “Het brengt mensen rust om bij goede gezondheid alvast na te denken over een laatste rustplaats”, licht relatiebeheerder Paula van den Berg toe. Volgens Paula zijn het vaak eerdere, vervelende ervaringen rondom het afscheid van dierbaren die mensen aan het denken zet. “We horen vaak terug: “Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met die beslissingen. Ik wil het alvast goed geregeld hebben.””

Niet alleen voor natuurliefhebbers
Een graf gaat uiteindelijk op in de natuur en is na verloop van tijd niet altijd meer zichtbaar. Toch blijft het graf voor altijd terug te vinden. Met behulp van meetapparatuur en exacte coördinaten wordt het graf nauwkeurig ingemeten, zodat het graf voor nabestaanden altijd te vinden via een online kaart. Alles gebeurt met de uiterste zorg en precisie. Met de komst van een volwaardig ontvangsthuis met ceremonieruimte, geldt dat vanaf heden ook voor de invulling van plechtigheden en condoleances. Juist die persoonlijke keuze mogelijkheden passen bij natuurbegraven, vindt Remco. “Je moet echt het gevoel hebben van: Dit voelt goed, dit past bij mij of mijn dierbare. Dat geldt voor de plek van het graf, maar ook voor de begrafenis. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk.” Tot slot benadrukt Paula nog een keer dat natuurbegraven écht niet alleen voor fanatieke natuurliefhebbers is. “Iedereen is hier welkom. Mensen kiezen om verschillende redenen voor een natuurgraf. Bijvoorbeeld vanwege praktische aspecten of vanuit een geloofsovertuiging. Een graf blijft hier voor altijd en vereist geen verdere zorg voor nabestaanden. Dat spreekt veel mensen aan.”