Afbeelding
Foto: Shutterstock

Informatie over glaucoom in ASz

Algemeen

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die uitval veroorzaakt van een steeds groter deel van het gezichtsveld. Tijdens de Wereld Glaucoom Week organiseert de polikliniek Oogheelkunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis informatiebijeenkomsten en druppelochtenden. 

De informatiebijeenkomsten zijn op maandagochtend 7 maart op de locatie Dordwijk en op woensdagochtend 9 maart op de locatie Zwijndrecht, beide vanaf 9.00 uur. Ze zijn bedoeld voor patiënten, hun naasten, mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en andere belangstellenden. De oogartsen vertellen over glaucoom en bieden de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen.

Daarnaast vinden in dezelfde week druppelinstructies plaats voor mensen die glaucoom hebben en zich extra willen verdiepen in het correct toedienen van de druppels die ze hiervoor gebruiken en de hulpmiddelen die daarvoor bestaan. Ook is hier veel informatie beschikbaar. De druppelinstructies zijn op dinsdagochtend 8 maart op de locatie Dordwijk en op donderdagochtend 10 maart op de locatie Zwijndrecht, beide vanaf 10.00 uur. Deelnemers krijgen ‘tips & tricks’ en er is de mogelijkheid om te oefenen met kunsttranen.

Voor alle bijeenkomsten is aanmelden nodig. Dit kan door het sturen van een e-mail naar oogevenementen@asz.nl met naam, gewenste bijeenkomst en locatie en aantal deelnemers.

Bijna 100.000 mensen in Nederland weten dat ze glaucoom hebben en worden ervoor behandeld. Vermoedelijk nog eens 100.000 mensen hebben glaucoom zonder dat ze dat weten. Glaucoom begint meestal na het veertigste levensjaar. Langzamerhand vallen grotere delen van het gezichtsveld uit, wat aanvankelijk onopgemerkt kan blijven. Uiteindelijk kan glaucoom zonder behandeling zelfs leiden tot permanente blindheid. Tijdige herkenning is belangrijk en daarbij helpt goede informatie!

Foto: Shutterstock
Zo ziet het eruit voor de betrokkene zelf wanneer glaucoom het gezichtsveld aantast.