Ambachtse truckers zoeken een parkeerplaats: vlnr. Michel Pater , Jan-Arie Bullée en Albert Gooijer. ‘Ubi volentia est, via est’ staat op een van de vrachtwagens: ‘Waar een wil is, is een weg’.
Ambachtse truckers zoeken een parkeerplaats: vlnr. Michel Pater , Jan-Arie Bullée en Albert Gooijer. ‘Ubi volentia est, via est’ staat op een van de vrachtwagens: ‘Waar een wil is, is een weg’.

Truckers niet welkom in Ambacht

Algemeen

Tekst: Jan O’teur, Foto: truckers

H.I.Ambacht - Het toestaan van het parkeren van vrachtwagens op een aantal plekken in Ambacht, waar niemand er last van had, is drastisch veranderd in het zonder pardon verbieden van het parkeren van vrachtwagens op alle openbare plekken in deze gemeente. Een nachtmerrie voor de Ambachtse truckers, die nergens naar toe kunnen. Vrachtwagenchauffeurs Michel Pater, Jan-Arie Bullée en Albert Gooijer uit Ambacht vertellen hun kant van het verhaal, de gemeente reageert via haar communicatieadviseur.

Parkeerverbod voor vrachtwagens
“In het verleden waren er in Ambacht verschillende parkeerplekken, waar wij als chauffeurs ‘s nachts en in de weekenden mochten parkeren”, vertellen Michel Pater, Jan-Arie Bullée en Albert Gooijer, 3 vrachtwagenchauffeurs uit Ambacht. Albert en Michel vervoeren zeecontainers voor een bedrijf uit Heerenveen, Jan-Arie is eigen rijder. ”Helaas zijn deze plekken niet langer geschikt om als parkeerplaats voor vrachtwagens te dienen. Bovendien heeft de gemeente een algemeen verbod op het parkeren van vrachtwagens in Ambacht ingesteld. En dat terwijl wij van de parkeerplekken alleen gebruik willen maken om te parkeren. We eten er niet, we overnachten er niet en de gemeente hoeft voor geen enkele faciliteit te zorgen! Bovendien zijn we bereid er een redelijke parkeervergoeding voor te betalen”.

Uitwijken naar Zwijndrecht
“Als oplossing zijn we uitgeweken naar Zwijndrecht waar wel parkeerplekken voor vrachtwagens beschikbaar werden gesteld. Helaas voor ons werd van deze plekken ook gebruik gemaakt door chauffeurs van buiten de regio, die op die plekken bleven overnachten en voor overlast zorgden. Met als gevolg, dat de gemeente Zwijndrecht is overgegaan op een systeem met parkeerplekken voor vrachtwagens, waar een vergunning voor wordt afgegeven en waar alleen inwoners van Zwijndrecht gebruik van mogen maken”.

Terug naar Ambacht
“Toen zijn we in Ambacht zelf op zoek gegaan naar een plek, die volgens ons geschikt was om tijdelijk onze vrachtwagens te parkeren. We vonden er een op het industrieterrein aan de Nijverheidsweg. Omliggende bedrijven hadden geen enkel bezwaar, maar de gemeente zorgde ervoor, dat we al snel 4 bekeuringen aan ons broek hadden hangen”.
Wij hebben de gemeente om hulp gevraagd, want we kunnen nu nergens meer terecht, maar de gemeente heeft aangegeven, dat we zelf maar naar een oplossing moeten zoeken”, aldus Michel, Jan-Arie en Albert. “In Ambacht zijn prima locaties te vinden, waar we zouden kunnen parkeren zoals het Noordeinde tegenover Karwei, waar wel ruimte is voor 30 trucks. Ook het bedrijvenpark Ambachtsezoom is volgens ons een geschikte locatie”.

Reactie van de gemeente Ambacht
De gemeente, die wij om commentaar vroegen op deze situatie reageerde via haar communicatieadviseur voor wat betreft het parkeren van vrachtwagens binnen de gemeente als volgt:
“Het is de verantwoordelijkheid van transportondernemingen om zelf oplossingen te creëren voor het nachtelijk parkeren van hun wagenpark, als onderdeel van hun bedrijfsvoering. Momenteel zijn hier twee mogelijkheden voor, op het eigen terrein van transportbedrijven en op gemeenschappelijke bewaakte terreinen in de regio. In Hendrik-Ido-Ambacht is het parkeren van grote voertuigen op de openbare weg niet toegestaan. We zijn van mening dat onze gemeente in het samenspel tussen wonen, bedrijven en groen niet de ruimte biedt voor een (bewaakt) vrachtwagenparkeerterrein. Dit is opgenomen in het coalitieprogramma en in het mobiliteitsplan dat op 8 november 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld.
En voor wat betreft het parkeren buiten Ambacht:
“Eerder hebben we onderling met de Drechtsteden-gemeenten afgesproken dat chauffeurs gebruik mogen maken van vrachtwagenparkeerplaatsen in de regio. We vinden het jammer dat sommige gemeenten er nu voor kiezen om dit alleen toe te staan voor chauffeurs uit de eigen woonplaats. De gemeente Zwijndrecht wil alleen tijdelijke vergunningen verstrekken (aan truckers uit Ambacht, red.) als er op gemeentegrond in Ambacht een mogelijkheid komt om vrachtwagens te parkeren. Dit gaat tegen de regionale afspraken in”.

Kort samengevat
De gemeente Ambacht is niet bereid om een paar Ambachtse vrachtwagenchauffeurs op haar grondgebied te laten parkeren. Zij verschuilt zich daarbij achter verschillende, door de plaatselijke politiek gemaakte afspraken. En die afspraken mogen klaarblijkelijk niet ter discussie worden gesteld. Of toch wel?