Marinus, Ellen en Wil schilderen de paaseieren.
Marinus, Ellen en Wil schilderen de paaseieren.

Kom er maar bij hoor!

Algemeen

Een gevoel van huiselijkheid komt je tegemoet als je de ruimte van de dagbesteding light binnengaat. Samen met de Swinhove Groep en Aafje organiseert welzijnsorganisatie Diverz, onder de naam van het project Diensten bij Wonen met Zorg (DWZ), tweemaal in de week deze dagbesteding voor ouderen om hen aandacht, creativiteit en plezier te bieden. “Kom er maar bij hoor, is de enthousiaste begroeting van Wil, één van de deelnemers aan de dagbesteding. “Het is hier hartstikke gezellig, wij knutselen, kletsen en doen spelletjes met elkaar, vult Jannie aan, “en wij zoeken nog nieuwe deelnemers, dus schrijf maar op dat iedereen welkom is en gerust een keer bij ons langs moet komen

Ellen Swart is al vier jaar met heel veel voldoening als vrijwilligster aan de dagbesteding verbonden. “Wij hebben een fantastische groep, die iedere maandag- en donderdagochtend blij zijn elkaar weer te zien. ‘Hallo ben je er weer’, klinkt het dan en ‘fijn je weer te zien want ik heb je vorige week gemist’. Onze deelnemers wonen nog zelfstandig thuis, gaat Ellen verder, “maar van lieverlee wordt hun wereldje steeds kleiner en om te voorkomen dat zij tussen wal en schip raken, is onze dagbesteding voor hen een ware uitkomst. Ik merk bijvoorbeeld dat zij weer een doel hebben, gewoon omdat zij andere mensen leren kennen en het gevoel hebben dat zij er even uit zijn.

“Ja, op zondag denk ik al aan de maandag, breekt Wil spontaan in, “heerlijk morgen naar de groep, mensen om mij heen. Het is hier heel gezellig en ik blijf op deze manier ook nog lekker actief”, zegt zij lachend. “Men komt op maandag en donderdag tussen half tien en tien uur aan en gaat tussen drie uur en half vier weer naar huis, legt Ellen uit. “Wij drinken eerst koffie met elkaar en daarna doen wij meestal iets creatiefs. Zo hebben wij nu me het oog op Pasen enthousiast een begin gemaakt met het schilderen van paaseieren. Onze deelnemers mogen volledig zichzelf zijn hier. Ze hoeven helemaal niets, ze zijn vrij om wel of niet mee te doen”. Jannie, die druk aan het rummikuppen is, roept ondertussen, “ik vind het ook leuk dat wij af en toe met elkaar in Walburg een boodschap doen of op de donderdag even naar de markt gaan. Ellen glimlacht geduldig, “gelukkig zijn wij met veel vrijwilligers waardoor wij aan elk van onze deelnemers persoonlijk aandacht kunnen schenken. Een wandeling door de tuin en even zitten op een bankje zodat iemand op verhaal kan komen, wij maken er als vrijwilligers alle ruimte en tijd voor.

“Vaak wordt gedacht dat onze dagbesteding alleen voor dames is. Niets is minder waar, vertelt Ellen, “wij zouden heel graag naast de dames ook nog wat heren ontmoeten, die aan onze groep deel willen nemen. “Ja, laat die mannen maar gewoon een keertje komen kijken, zegt Marinus en samen met Wil, Jannie en Nel klinkt het dan in koor, “neem jezelf en de gezelligheid mee, want ook jij hoort erbij!

Bent u enthousiast geworden en wilt u eens een kijkje nemen bij deze leuke en enthousiaste groep mensen bij wie gezelligheid en activiteit hand in hand gaan? Neem dan contact op met Inge Janssen door haar een email te sturen via ijanssen@aafje.nl of met haar te bellen onder nummer 0646642386. Vanzelfsprekend kan eventueel ook een familielid contact opnemen. Wellicht is dit voor u het moment om samen met anderen iets moois en nieuws op te bouwen.

Naast deze dagbesteding biedt DWZ ook nog andere activiteiten aan, dit om iedereen te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

Op de foto: Marinus, Ellen en Wil schilderen de paaseieren.