Afbeelding

Rijsoordse vlascultuur herleefd in Bezoekerscentrum de IJsvogel

Algemeen

Rijsoord was ruim een eeuw lang 1860 tot 1970 lang een vlasdorp. Er werd niet alleen vlas verbouwd maar met name veel vlas verwerkt. Prominente vlasfabrieken van de familie van Nes en de familie Plaisier waren grote werkgevers in die tijd. Rijsoord is dus in zekere zijn gevormd door de vlascultuur. Wij willen dat beeld nog graag een keer terug halen en mochten een expositie uit de oudheidskamer van 30 jaar geleden daarvoor gebruiken.
Met hulp van Koos van Nes, Jan Plaisier en Gert van ‘t Zelfde hebben we een leuke en leerzame expositie ingericht. Veel oude foto’s, leuke filmpjes maar ook de echte materialen van vlas tot linnen. Wij hebben bewust ook veel foto’s met de werknemers en werkgevers uit die tijd in de expositie opgenomen voor het feest der herkenning voor de oudere Rijsoordenaren.

Voor de jeugd laten we ook zien dat vlas nu weer helemaal hip is. Alles van de plant wordt gebruikt, linnen voor kleding en tassen, lijnolie om mee te verven en de lokken in isolatiemateriaal en bouwmaterialen. Vlas is dus een uitstekende manier om CO2 uit de lucht te halen en te binden.

Op de 100ste dag van het jaar moet het vlas gezaaid worden en op de 200ste dag wordt het geoogst. Dat betekent dat wij half april in de tuin van het bezoekerscentrum ook vlas zullen gaan zaaien.

Op maandag 2 mei om 15:00 uur zal Koos van Nes in Bezoekerscentrum de IJsvogel een presentatie geven over vlas. Hoe het toen verwerkt werd en hoe het nu een van de meest duurzame grondstoffen is.

Agenda Bezoekerscentrum de IJsvogel
9 april begin van de expositie Vlascultuur in Rijsoord
17 april eerste paasdag, Bezoekerscentrum geopend en eieren zoeken voor de kinderen
18 april tweede paasdag, Bezoekerscentrum geopend
2 mei 15:00 uur presentatie over vlas toen en nu door Koos van Nes
15 mei eide expositie Vlascultuur in Rijsoord
21/22 mei kunstroute

Bezoekerscentrum de IJsvogel vindt u aan de Waalweg 9a, naast de Rijsoordse molen.
Open op woensdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur en
zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur.