Met gepaste trots toont Jelle van der Weijde zijn koninklijke onderscheiding.
Met gepaste trots toont Jelle van der Weijde zijn koninklijke onderscheiding.

Jelle van der Weijde geridderd

Algemeen

Een afspraak met burgemeester Jan Heijkoop om over het bezoekerspunt op de Sophiapolder te praten. En misschien konden ze het er dan ook hebben over hebben of en hoe Stichting Ambacht Samen kon helpen bij de opvang van vluchtelingen. Zo werd Jelle van der Weijde vorige week naar het gemeentehuis gevraagd. De echte reden bleek zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

“Toen ik in het gemeentehuis kwam, wachtte de secretaresse van de burgemeester mij op. Maar in plaats van naar zijn werkkamer te gaan, gingen we naar de raadszaal. Daar zat mijn familie en zat mijn familie. Toen drong tot mij door dat er wat bijzonders ging gebeuren”, zo blikt Jelle van der Weijde terug op vorige week dinsdag. Tot zijn verrassing hadden mensen hem voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is er dankbaar voor. “Anderen vinden dat je dit verdient. Dat voelt als een compliment en als een warme deken, die de maatschappij over je heen vleit”.

“Jelle van der Weijde staat bekend als iemand die zelf graag de handen uit de mouwen steekt om dingen te kunnen realiseren. Een inspirator en mensen-mens die zijn kwaliteiten breed inzet voor het maatschappelijk welzijn”, zo sprak burgemeester Heijkoop. Vorig jaar heeft de gemeente dit ook al vastgesteld en kreeg Van der Weijde in oktober de gemeentelijke erepenning. Inmiddels liggen die penning en de Koninklijke Onderscheiding bij Jelle thuis in een mooi vitrinekastje.

De lijst van zaken waarin Van der Weijde actief is en was, is lang, heel lang. In 2002 was hij samen met Denny Nugteren één van de oprichters van Stichting Ambacht Samen, een Stichting die tot doel heeft om burgers en organisaties in Hendrik-Ido-Ambacht met elkaar te verbinden, optimaal op elkaar af te stemmen en te stimuleren. Tot op heden is hij bestuurslid/secretaris van de stichting. “Tegenwoordig zet de stichting zich vooral in om projecten van de grond te krijgen”, zegt de gedecoreerde. Een van die projecten was de tot standkoming van een bezoekerspunt op de Sophiapolder. Sinds 2013 is hij voorzitter van de aparte Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Door op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag met een bootje over te varen naar de Sophiapolder kunnen bezoekers terecht in het bezoekerspunt. Vrijwilligers zorgen daar voor koffie, thee en frisdrank. Mede op initiatief van Van der Weijde is er rond de opening van het bezoekerscentrum een natuurhistorische documentatiefilm gemaakt “Mijn naam is Sophia”.

Vanaf dit voorjaar is hij bestuurder bij hospice De Cirkel. Ook in het verleden heeft Van der Weijde vele bestuursfuncties vervuld. Zo was hij niet alleen Jeugdouderling in de Open Hof maar ook lid en voorzitter van de Gereformeerde Jeugdcentrale. Hij organiseerde Feest van de Geest, een activiteit van een aantal kerken in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. “Samen met Ambacht Samen en een kunstenaarscollectief organiseerden we rondom het Pinksterfeest een fietsroute”.

Bijna acht jaar was hij lid van bestuur en later lid en voorzitter van Raad van Toezicht van. De Blije Borgh. Later – en deels gelijktijdig – ook bijna acht jaar voorzitter van de Stichting Cascade. Daarnaast was hij nog bestuurslid van lokale afdeling CDA in Hendrik-Ido-Ambacht en vertrouwenspersoon voor de EHBO vereniging en de St. Verkeersregelaars. Ook verzorgde hij op verzoek van het college van B&W de werving en begeleiding van een nieuw bestuur van de Stichting Verkeersregelaars. Hoe hij dit allemaal combineerde met zijn gewone 40-urige werkweek? Hij is er laconiek over. “Als je eenmaal de ervaring en de passie hebt, dan komt er altijd wel wat op je pad”.

Tekst: Trudy Wehrmeijer

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.