Afbeelding

Weer volop zwemmen in Ambacht en Zwijndrecht

Algemeen

Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven kan er weer volop gezwommen worden in de zwembaden De Louwert in Ambacht en De Hoge Devel in Zwijndrecht. In beide gemeenten zijn alle activiteiten in de binnenbaden weer opgestart en vanaf 1 mei kan er in Ambacht ook weer in het buitenbad worden gezwommen en gerecreëerd. Wij bespraken en bekeken met Frank Holterhües, manager van beide zwembaden de laatste stand van zaken.

Zwembadbezoek behoudend.

“Behoudend”, zo typeert Frank het bezoek van beide zwembaden tot nu toe. Hij ziet daarvoor verschillende redenen: “Enerzijds is dit een gevolg van 2 jaar Corona. Veel mensen zijn nog voorzichtig bij het bezoeken van plaatsen, waar veel mensen bij elkaar zijn”. Anderzijds wijst hij op de gevolgen dan de oorlog in Oekraïne: “De kosten van levensonderhoud – denk maar aan de uitgaven voor energie, benzine en levensmiddelen – zijn sterk gestegen. Ook de kosten voor een kaartje of een zwemabonnement zijn gestegen. “Daar zijn ook wij niet aan ontkomen bij de huidige loon- en materiaalstijgingen”, aldus Frank. “maar gelukkig hebben wij alleen de inflatie hoeven door te berekenen. Een kaartje voor het buitenbad in Ambacht kostte vorig jaar bijvoorbeeld 5,40 euro en dat is nu 5,70 euro.

1 graadje lager

Dat de energiekosten en met name de kosten voor gas de pan uitrijzen zal niemand ontgaan zijn. “En zwembaden verbruiken voor het opwarmen van het zwembadwater gigantische hoeveelheden energie. Gelukkig heeft Sportfondsen Nederland waarbij wij zijn aangesloten een langlopend contract voor de levering van energie afgesloten, waardoor onze zwembaden voorlopig nog geen last hebben van de gestegen energieprijzen”. Maar die tijd komt wel en daarom heeft Sportfondsen Nederland de zwembaden geadviseerd de temperatuur van de binnenbaden nu al 1 graad te verlagen. “Wanneer alle bij Sportfondsen Nederland aangesloten zwembaden de temperatuur voortaan één graad verlagen, verbruiken we op jaarbasis 150.000 m3 minder gas”. Frank: “We hebben dat in kleine stapjes gedaan. Je voelt er uiteindelijk nauwelijks iets van!”.

De Louwert in Ambacht 

Vanaf 1 mei is het volledig gerenoveerde buitenbad van De Louwert weer opengegaan. De watertemperatuur van dit gasloze zwembad wordt in het buitenbad ongeveer op 21 graden gehouden. Nu het buitenbad van zwembad De Hoge Devel is gesloten, is de verwachting, dat veel Zwijndrechters in het buitenbad in Ambacht komen zwemmen. Frank daarover: “Daar is nog niet zo veel van te merken, maar we draaien ook pas twee weken. We gaan het zien!”. Vermeldenswaard is verder, dat op 1 mei aan Horecamanager Diana Boymans van De Louwert de officiële Fairtrade oorkonde is overhandigd. De horeca afdeling van het zwembad heeft de benodigde Fairtrade producten in haar assortiment aangeschaft en voldoet hierdoor aan de landelijk gestelde Fairtrade eisen.

De Hoge Devel in Zwijndrecht

Samen met Frank ben ik een kijkje gaan nemen bij de vorderingen van de nieuwbouw van het binnenbad van De Hoge Devel, dat volgens Pellikaan Bouwbedrijf het mooiste zwempaviljoen van Nederland gaat worden. Op 28 september 2021 is de eerste paal geslagen en op 19 april jongstleden is het hoogste punt bereikt. Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni wordt de bouwplaats opengesteld voor iedereen, die het nieuwe zwembad in aanbouw met eigen ogen wil aanschouwen. Informatie daarover volgt binnenkort. En hoe het nieuwe zwembad er bij de opening, die naar verwachting begin 2023 plaats vindt uit gaat zien is op een door Pellikaan Bouwbedrijf gemaakte, mooie impressie te zien op:
www.zwijndrecht.nl/Inwoners/Alle_onderwerpen/Sport_recreatie_en_cultuur/Zwembad_De_Hoge_Devel

Tekst: Jan O’teur Foto: De Louwert

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.