Voor Dorsman betekent dit toernooi dat hij gedoseerd en met ‘verstand’ zal gaan zwemmen.
Voor Dorsman betekent dit toernooi dat hij gedoseerd en met ‘verstand’ zal gaan zwemmen.

Rogier Dorsman met record aantal afstanden naar WK

Algemeen

Nadat de Heerjansdammer afgelopen zomer piekte met 5 afstanden op de Paralympische Spelen in Tokyo, gaat hij deze keer met maar liefst het maximale aantal startbewijzen, 7 verschillende afstanden, richting het WK Para Zwemmen op Madeira.

Op zondag 29 mei is de zeer slechtziende zwemmer vertrokken naar Rio Major in Portugal voor de laatste trainingsstage, maar van 12 juni t/m 18 juni zwemt Dorsman op het WK op Madeira de volgende afstanden: 50m vrije slag, 100m vlinderslag, 100m schoolslag, 200m wisselslag, 100m vrije slag, 100m rugslag en op de laatste dag nog de 400m vrije slag.

Om op zoveel afstanden uit te komen, is wel uniek te noemen. Voor alle afstanden heeft Dorsman zich moeten kwalificeren op verschillende binnen- & buitenlandse toernooien. En bij het Para zwemmen komt het niet vaak voor dat iemand zich voor alle 7 afstanden plaatst. 

Dorsman zwemt in de klasse S11, de blinden en zeer slechtziende klasse, en staat op alle afstanden hoog op de wereldranglijsten. Toch weet hij dat het helemaal geen ‘peulenschilletje’ wordt om in de prijzen te vallen. Zijn vele afstanden zijn zowel knap als ook een valkuil te noemen. Ook het geblindeerd zwemmen (S11 zwemmers zwemmen met een zwart gemaakt zwembrilletje zodat er geen licht doorheen komt) zorgt voor extra moeilijkheden tijdens elke race zoals ook recht zwemmen en het keerpunt waarbij de S11 zwemmer getapt wordt (aangetikt worden met een stok waar een balletje aan vast zit). 

Voor Dorsman betekent dit toernooi dat hij gedoseerd en met ‘verstand’ zal gaan zwemmen: elke ochtend zal hij zich eerst in de series bij de beste 8 moeten zwemmen om ‘s avonds de finale te mogen zwemmen. Normaal gesproken moet hij de finales wel halen maar om op 14 starts (2x 7 afstanden) maximaal te gaan, is zeer onverstandig. 

Drie jaar geleden zwom hij in Londen nog 4 medailles bij elkaar, nu is zijn doel om op alle 7 afstanden in de prijzen te gaan vallen.

Om Dorsman tijdens dit WK te volgen of meer informatie over hem te vinden, kunt u kijken op www.rogierdorsman.nl