Lilian Bouman, bestuurder van de Swinhove Groep en burgemeester Hein van der Loo
Lilian Bouman, bestuurder van de Swinhove Groep en burgemeester Hein van der Loo Foto:

Swinhove, een huis vol levensverhalen

Algemeen

Stemmig zijn de liederen die de accordeonist ten gehore brengt. Het warme geluid van de accordeon trekt de aanwezigen mee in de feestelijkheid van het moment. Het vijftigjarig bestaan van de locatie Swinhove aan de Plantageweg is een feit en dat moet gevierd worden. De Swinhove Groep viert feest en dat drie maanden lang. Stralend middelpunt op deze bijeenkomst is Lilian Bouman, bestuurder van de Swinhove Groep, “wat een mooie dag met zoveel mensen, de muziek, de sfeer. Fantastisch”.

Lilian heet iedereen die deze middag het vijftigjarig bestaan meeviert hartelijk welkom. “Vijftig jaar is een hele tijd”, begint zij haar toespraak. “Het is nog net geen mensenleven maar je bent een behoorlijk eind op weg, zal ik maar zeggen. Ook voor Swinhove geldt, vijftig jaar is een enorme tijd. Wij kunnen ons denk ik nauwelijks voorstellen wat er binnen haar muren allemaal gepasseerd is. Ja, als de muren van Swinhove konden spreken dan zouden wij verhalen horen. Leuke verhalen maar ook verdrietige verhalen en alles wat ertussenin zit. Verdriet, plezier, kortom het leven zoals wij het vijftig jaar lang met elkaar beleefd hebben. Het is daarom dat ik zo blij ben dat veel van jullie hier zijn: bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers, De Vrienden van de Swinhove Groep en onze partners. Een speciaal welkom bovendien voor onze burgemeester. Samen het leven leven, betekent ook samen dit mooie moment vieren en beleven”.

“Ik vind dat jij, Lilian, dit heel mooi beschrijft”, neemt burgemeester Hein van der Loo het van haar over, “de samenwerking tussen partijen, instanties, de mensen die hier werken en iedereen die wil helpen, is immers bepalend voor het geluk van mensen. Met elkaar maken zij een huis vol verhalen. Een levensverhalen huis! Zou je opschrijven wat hier allemaal op deze mooie locatie gebeurt dan ontstaat er een prachtboek, een boek met een lach en een traan. Ik denk dat de fototentoonstelling die ik straks mag openen die lach en traan ook zal laten zien. Foto’s van gelukkige mensen, die dagelijks door overgave en betrokkenheid de zorg en hulp ontvangen die zij nodig hebben”. 

“De bouw van Swinhove heeft best lang in de pen gezeten”, neemt de burgemeester de aanwezigen nog even mee in de tijd, “in de jaren zestig vond heel wat overleg plaats alvorens het in 1972 eindelijk zover was, Swinhove werd gerealiseerd en geopend. En laat ik u nu verklappen”, gaat hij met een glimlach verder, “dat in datzelfde jaar ook Lilian het levenslicht zag”. 

Het moment is daar om het lint door te knippen en bij het uitbrengen van een toost op nog vele mooie jaren, spreekt Lilian vervolgens haar dank uit aan medewerkers en oud-medewerkers, vrijwilligers en anderen die hun fotoboeken openden en het mogelijk maakten dat veel foto’s op de tentoonstelling konden worden ophangen. “Het is zo leuk dat op zo’n dag als vandaag wij met elkaar terug kunnen kijken op een periode van vijftig jaar Swinhove”, zegt zij, “je verleden maakt immers wie je nu bent. Zo is het en daar mag je met elkaar best trots op zijn”.

De opening van deze tentoonstelling betekent de aftrap van drie maanden feest. “Eigenlijk zijn wij daar afgelopen week al stiekem een beetje mee begonnen”, vertelt Lilian. “Tot oktober hebben wij van alles en nog wat te doen. Drie maanden lang en op al onze locaties is er voor elk wat wils. Er zijn activiteiten voor de bewoners en cliënten en er zijn activiteiten speciaal voor de medewerkers en oud-medewerkers en voor de vrijwilligers. Het is feest voor iedereen, die bij onze familie hoort!” 

Zij dankt tenslotte alle partners, “dankzij hen konden wij dit feestelijke programma organiseren” en de commissie, die dit allemaal heeft voorbereid. “Wij beleven het met elkaar. Wij doen het samen!”