Afbeelding

Wist u dat wij ook insectenhotels, insectenkasten en bijenhotels verkopen?

Algemeen

Alle soorten en maten insectenhotels, insectenkasten en bijenhotels zijn te koop bij De Hoop Meubelmakerij Hendrik-Ido-Ambacht. Alles wordt handgemaakt door mensen van De Hoop Meubelmakerij. Kijk op onze website www.werkvisiedehoop.nl/.../houten-insectenhotel.../ of informeer naar de mogelijkheden en prijzen via 078-6114888 of g.viveen@werkvisiedehoop.nl. Alleen op bestelling te verkrijgen.

Waarom een insectenhotel?
Insecten zijn van levensbelang. Voor vogels om te eten en voor de bestuiving van fruit, zoals appels en kersen, maar ook groente, zoals bonen en tomaten. Helaas echter daalt het aantal insecten wereldwijd… Leefgebieden worden kleiner en bestrijdingsmiddelen in de landbouw zorgen voor giftige gewassen. Alles wat wij kunnen doen om de insecten te helpen zou dus een no brainer moeten zijn. En insecten in jouw eigen tuin geven jouzelf ook nog eens directe voordelen!

Insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis; dieren die je liever niet in je tuin hebt. Laat dat insectenhotel maar komen dus! Een insectenhuis is een broedplaats voor insecten en daardoor help je de insectenpopulatie groeien. Met één insectenhotel help je verschillende soorten dieren tegelijkertijd. Insectenhotels zijn erg leuk en leerzaam voor kinderen: door te kijken naar de verschillende soorten insecten leren ze in no time van alles over de natuur.

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in je tuin. Samen met de planten, de andere dieren, het bodemleven én de grond zijn ze onderdeel van alles wat leeft en heeft geleefd. Een biodiverse tuin is een levendige tuin, een tuin met veerkracht, welke zelf kan herstellen, doorgroeien en bloeien. Is dat niet hoe de natuur hoort te zijn? Help de natuur in haar diversiteit met diverse soorten planten, nestkasten voor de vogels én een insectenhotel!

Welke insecten gaan er in een insectenhotel?
Een insectenhotel is voor heel veel insecten aantrekkelijk. Insecten die graag in een insectenhotel komen overnachten zijn Solitaire (wilde) bijen, Vlinders, Lieveheersbeestjes, Oorwormen, Pissebedden… en zo nog een aantal!

Bijenhotel
Bijen hebben het momenteel niet gemakkelijk. De afname aan bloemen in Nederland en een gebrek aan nestgelegenheid maakt dat het bestaan van bijen in gevaar komt. Wij moedigen je dan ook graag aan om de bij een handje te helpen door middel van een bijenhotel in je tuin. Bijen en hommels zijn solitaire insecten: zij doen het liefst alles alleen. Voedsel verzamelen, eieren leggen, nesten maken… Een bijenhotel is dé plek waar bijen zich veilig voelen. Bijenhotels worden bezocht door verschillende soorten bijen en biedt hen een plek om hun eitjes te leggen. Ze leggen meerdere eitjes in 1 buisje. Tussen elk eitje leggen de bijen een balletje van nectar en stuifmeel als voedsel voor de larve. In het voorjaar komen de bijtjes uit hun cocon en kruipen uit het buisje of gaatje van hun verblijfplaats. Bijen hebben boorgangen of stengels nodig met een diameter van 2 tot 9 millimeter. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Ook moeten de gaten of stengels aan één kant dicht zijn. Zijn beide zijden open, dan zal geen bij een ei leggen in jouw hotel!

Soorten insectenhotels
Er bestaan inmiddels tal van verschillende soorten insectenhotels. De verschillen zitten vaak in het materiaal en het soort insect(en) waarvoor ze bedoeld zijn. Er zijn insectenhotels voor een specifiek insect, maar meestal zijn ze bedoeld voor meerdere soorten tegelijk. Ze gaan namelijk prima samen, zolang er voor elke soort een geschikt plekje aanwezig is!

Daarbij is het belangrijk te weten dat er de laatste jaren heel wat insectenhotels worden verkocht die niet werken en waarin het akelig stil blijft. Elk soort insect heeft namelijk zijn eisen en als je hotel daar niet aan voldoet, dan krijg je ook geen logees.