Jeanita van Eijsden; dirigent, docent, coach
Jeanita van Eijsden; dirigent, docent, coach

“Zingen is... mensen aanraken met je geluk”

Algemeen

De creativiteit spat van Jeanita’s werkkamer af: een boekenkast vol boeken, van gregoriaanse muziektheorie tot leer bewerken. Er staat een muziekstandaard met partituren erop, er liggen creatieve materialen en overal hangen en staan kleine kunstwerkjes.

Lachend vertelt Jeanita dat zij, naast haar liefde voor dirigeren en coachen, ook docent is op een middelbare school. Ze doceert kunst algemeen, beeldende vorming en ckv (muziek). Ze is dus van vele markten thuis, maar creativiteit staat altijd bovenaan.

“Ik heb altijd liefde voor muziek gehad,” legt Jeanita uit, “maar die liefde kreeg pas echt vleugels in 2011 toen ik gevraagd werd dirigent te worden van het Ad Hoc koor in De Open Hof (HIA). Ik zoek graag de verdieping en van het dirigeren en coachen van zangers kan ik geen genoeg krijgen.”

En daarmee zegt ze niets te weinig. In 2015 behaalde Jeanita haar Dirigente A diploma bij Bisdom Rotterdam. In 2021 behaalde ze haar Kerk Musicus III (Cantor-dirigent) diploma bij de PKN en afgelopen zomer deed zij de Kurt Thomas cursus. Ook in de corona-periode, waarin het zingen volledig stilstond, stond Jeanita niet stil. Ze ontpopte zich al snel tot een Jamulus* expert en volgde diverse ‘losse’ cursussen, zoals o.a. de twee online cursussen Gregoreaans Zingen van Wishful Singing en een arrangeercursus bij Dirigentenwerkplaats Utrecht.

“Als cantor in de Bethelkerk in Zwijndrecht en de Hoeksteen in Schoonhoven voel ik me als een vis in het water,” glimlacht Jeanita. “Ik word bijvoorbeeld helemaal blij van het kinderkoor van de Bethelkerk, Kinderkoor Shine. En Eglantine, dat ik inmiddels een aantal jaren dirigeer, is zelfs ontstaan uit een muziekproject van de Bethelkerk. Jaarlijks probeer ik één of twee muziekprojecten te organiseren. Afgelopen voorjaar hebben we de Crucifixion van Sir John Stainer uitgevoerd en voor 2025 staat het (vanwege corona uitgestelde) The Armed Man van Sir Karl Jenkins op het programma.”

Dat Eglantine (op z’n Engels uitgesproken) een speciaal plekje in haar hart heeft, blijkt wel uit de twinkeling in Jeanita’s ogen als ze vertelt over deze bijzondere groep.

“Eglantine bestaat uit een aantal dames die elkaar in het zingen gevonden hebben. Ze zingen veel a capella muziek, wat mijn grote liefde is. Van het Laudate Dominum van Rihards Dubra tot The Rose van Bette Midler. Een superleuke groep, dus als je zin hebt...!!”

Maar ook het coachen van zangers heeft Jeanita’s hart gestolen.

“Het zanglesgeven aan diverse bevlogen zangers, ze zien groeien: daar word ik gelukkig van,” zegt Jeanita met een brede glimlach. “Ik heb een groepje volwassen leerlingen dat samen werkt aan hun techniek en zelfvertrouwen. Mijn docentschap in het VO komt altijd van pas, maar mijn kennis kan ik vooral kwijt als ik privéles geef aan een aantal jonge meiden. Twee van ‘mijn’ meiden hebben bij Joop van der Ende in de Sound of Music gezongen! Je kunt me niet blijer maken dan wanneer ik een leerling zie stralen, zoals bijvoorbeeld Maria in Pasion4kids afgelopen april in Hendrik-Ido-Ambacht.”
Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar deze muzikale creatieveling, Jeanita beheert haar eigen website, dus je kunt haar eenvoudig bereiken: www.jeanitavaneijsden.nl. Of wordt vrienden op Facebook!

 * Jamulus is een onlineprogramma waarin geluid geen vertraging heeft, zodat zangers wel online met elkaar kunnen zingen. Dit was in de corona-periode erg populair.