Jaylinn Addink overhandigt ambtsketen aan nieuwe kinderburgemeester Melle Kramer
Jaylinn Addink overhandigt ambtsketen aan nieuwe kinderburgemeester Melle Kramer Foto: gem zwijndrecht

Melle “wil mooie dingen doen”

Algemeen

Burgemeester Hein van der Loo opende dinsdagavond 30 augustus de eerste raadsvergadering van het nieuwe politieke seizoen. De agenda behelsde slechts één punt: de benoeming van een nieuwe kinderburgemeester en een elftal kinderambassadeurs. Eveneens werd er stilgestaan bij het afscheid van de huidige kinderburgemeester Jaylinn Addink en de drie kinderambassadeurs Jackie-Ann Hofland, Susa Kleinjan en Merel Janssen. Kinderambassadeur Fenne Bloem van der Horst blijft nog een jaar aan. 

Burgemeester van der Loo opende de vergadering met een toelichting waar het initiatief voor een kinderburgemeester eigenlijk vandaan kwam: “De gemeenteraad heeft gezegd: ‘Wij vinden het heel belangrijk dat er kinderen zijn die meedenken over wat er in Zwijndrecht allemaal moet gebeuren. Dus College van Burgemeester en Wethouders wilt u zich alstublieft inspannen om een kinderburgemeester te vinden’. Dat hebben we gedaan en inmiddels zit nu de derde kinderburgemeester Jaylinn naast mij.” Gemeenteraadslid Thomas Loos (ABZ). “Wij vinden het heel belangrijk dat een kinderburgemeester en de kinderambassadeurs de connectie weten te vinden met andere kinderen, zodat jullie ons kunnen laten weten wat jullie belangrijk in Zwijndrecht vinden en wat jullie graag anders zouden willen doen. En ook kunnen meedenken als er bijvoorbeeld een speeltuin in de buurt komt.” Hilda Rijnaard (PVDA) vond vooral de “frisse kijk die kinderen hebben op dingen, waar de raadsleden bij hun besluiten aan voorbijgaan” een belangrijk argument om een kinderburgemeester en –ambassadeurs te hebben . Daan Spanjersberg (VVD) voegde daaraan toe:”Jullie zijn de toekomst van Zwijndrecht. Over een aantal jaar zitten wij hier allemaal niet meer en dan zitten jullie misschien wel hier op de stoel van deze burgemeester of van deze raadsleden. Dan gaan jullie het allemaal bepalen. Dat lijkt me heel mooi.” 

Leren door het zelf te doen

De gemeente heeft op haar website een educatieve visie met ambitieuze leerdoelen geformuleerd voor de kinderburgemeester en de -ambassadeurs en ziet deze functies vooral als voorbereiding op goed burgerschap in een gezonde democratie. Zo vindt zij dat “leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, een eigen mening vormen, daarover praten en samen tot een beslissing komen belangrijke fundamenten zijn van onze democratie. Dit leren kinderen het beste door het zelf te doen. Zwijndrecht geeft deze mogelijkheid door kinderen een jaar lang kinderburgemeester of één a twee jaar kinderambassadeur te zijn. De kinderen kunnen zelf onderwerpen aandragen, maar het gebeurt ook regelmatig dat medewerkers van de gemeente de kinderen vragen om ergens over mee te denken of bij te helpen.”

Melle Kramer is de nieuwe kinderburgemeester van Zwijndrecht. Tijdens de raadsvergadering droeg kinderburgemeester Jaylinn Addinkde haar ambtsketen over aan haar opvolger. Melle en de elf kinderambassadeurs (Manou, Mats, Mario, Jesse, Ata, Thijs, Wouter, Sascha Loïs, Norah, Ruben en Fenne) werden officieel beëdigd en legden allen de belofte af. De kersverse kinderburgemeester Melle sprak tenslotte zijn allereerste woorden in zijn officiële functie: “Ik ben heel blij dat ik de nieuwe kinderburgemeester van Zwijndrecht ben. Ik verheug me erop om samen met de kinderambassadeurs mooie dingen voor Zwijndrecht te doen.”         

Tekst: Jacqueline van Dalen