Afbeelding

Bevlogen en bekritiseerd

Algemeen

Allen waren het er over eens: oud-wethouder Jos Huizinga (67) is een ervaren bestuurder met kennis van zaken, maar wel iemand die controverse kan oproepen. Na een recente open-hartoperatie nam de veel bekritiseerde politicus van CDA-huize 27 september afscheid van de gemeente Zwijndrecht.

Het doek is gevallen voor oud-wethouder Jos Huizinga. Na 30 jaar werkzaam te zijn geweest in het openbaar bestuur heeft hij afscheid genomen van de politiek. Zwijndrecht was zijn vijfde gemeente als wethouder. Voor zijn afscheid kreeg de Groninger het symposium ‘Vertrouwen in gebiedsontwikkeling’ cadeau, met aansluitend een receptie in het gemeentehuis. De kritiek die Huizinga kreeg door zijn handelen op belangrijke dossiers liep als een rode draad door afscheidspeeches, maar er was ook veel waardering voor de bevlogenheid waarmee hij Zwijndrecht op de kaart wilde zetten.
Voor Huizinga was de stressfactor die een politieke functie met zich meebrengt, in combinatie met zijn gezondheid, een belangrijk argument om niet meer terug te keren in het openbaar bestuur.

Reuring 
“Bouwen, bouwen bouwen.” Dat was volgens CDA-fractiegenote Iekje Berg Huizinga’s credo: “Je kon je plannen met passie brengen, of verdedigen. Dat was lastig en niet altijd leuk, maar je kan het niet iedereen naar de zin maken.”
Gemeentesecretaris Ella Croonenberg richtte zich ook tot de oud-wethouder en zag zelfs een eventuele carrièreswitch in de toekomst besloten. “Jos zorgde voor reuring. Hij was kritisch op het ambtelijk bestuur om hen over medebestuurders na te laten denken. Dat leverde lastige gesprekken en discussies op. Jos, je bent een echte Groninger. Je staat met beide benen op de grond en je bent een eigenwijze stijfkop. Je hebt aangegeven graag op de zeepkist te staan. Het zou mij dan ook niet verbazen als je nog eens op de kansel belandt.”

Tegendruk
Burgemeester Hein van der Loo vatte de vroegere portefeuille van Huizinga kort en krachtig samen en liet zijn licht schijnen over de reden van de Zwijndrechtse benoeming destijds. Ook Huizinga’s managementstijl kwam aan de orde: “Je was een wethouder van onder de grond en boven de grond. Je was een wethouder die van buiten kwam en je bent benoemd vanwege je expertise. Zelf zag je je graag als een ‘vakwethouder’. Je kwam binnen in het Zwijndrechtse bestuursmodel. Dat was voor beide kanten wennen. Het leverde ook tegendruk op. Je kunt aan de ene kant heel charismatisch spreken, waarbij lange stiltes vallen. Aan de andere kant wordt wel eens gedacht: dat is wel heel zalvend verwoord.
Van der Loo benoemde ook de kritiek die Huizinga op zijn pad had ondervonden, maar wist die knap met humor te verzachten door een foto te tonen van Huizinga in een regenoutfit: “Je hebt een stortvloed van kritiek op gevoelige onderwerpen over je heen gekregen. Dat is je niet in de koude kleren gaan zitten. Daarom is het goed dat je over een poncho en een paraplu beschikt.”
Van der Loo had ook nog een vaderlijk advies: “Geniet van een heerlijke tijd en doe het rustig aan.

Emotioneel
Een ontroerde Huizinga was dankbaar voor het georganiseerde afscheid. Duidelijk werd welk een impact de hartoperatie heeft gehad: “Het is teveel eer. Dank u allen. Hier staat nu een andere Jos. Na mijn operatie ben ik heel emotioneel geworden. Ik kan overal wel om janken. We hebben goed samengewerkt. Houd elkaar vast in het openbaar bestuur. Er lopen kwade mensen rond die daarin willen wroeten. Let daarop en blijf dromen.”

Tekst: Jacqueline van Dalen
Foto: Gemeente Zwijndrecht