Burgemeester Hein van der Loo vindt het nieuwe raadsprogramma 'een huzarenstukje'.
Burgemeester Hein van der Loo vindt het nieuwe raadsprogramma 'een huzarenstukje'. Foto: Jacqueline van Dalen

Nieuw Raadsprogramma oogst lof

Algemeen

Met gepaste trots tekenden donderdag 9 juni alle fracties na afloop van de raadsvergadering, één voor één, het nieuwe raadsprogramma “Krachtig Zwijndrecht 2.0”, wat voor de heuglijke gelegenheid ceremonieel stond opgesteld in het midden van de raadszaal. De gemeenteraad stelde daarmee unaniem het raadsprogramma voor de komende vier jaar vast.

“Het is een huzarenstukje. Het is het sluitstuk van een proces wat we hiermee afronden, maar het is ook het startblok van vier jaar samenwerking om deze prachtige gemeente komende jaren krachtig te besturen. U mag daar wat mij betreft apetrots op zijn.” Met die lovende woorden sprak burgemeester Hein van der Loo de raad reflecterend toe, na het bekrachtigen van het nieuwe raadsprogramma.

Wethouders willen door

Ook de demissionaire wethouders kregen de kans om te zeggen wat ze van het proces vonden. Kwartiermaker en raadslid voor ABZ Fred Loos benadrukte wel, dat het raadsprogramma van de raad is. “Welk advies het college ook geeft, wij volgen onze eigen adviezen. Het was eigenlijk meer een geste.” Burgemeester Van der Loo haakte daar welwillend op in: “Die uitnodiging die staat dan”. Oud-wethouder Jacqueline Van Dongen beet daarop het spits af en was complimenteus. “Dit is vooral een heel mooi moment en het komt toe aan uw raad. We hebben heel andere processen gezien in de gemeenten om ons heen. Hier zie ik saamhorigheid en gedeelde waarden. Dit is verbindend en hier gaat u samen voor. Ik heb een raad gezien, die van buiten naar binnen werkt.” Van Dongen maakte subtiel van de gelegenheid gebruik om bij het spreekgestoelte de raad erop te wijzen dat zij en de demissionaire wethouders Ronald de Meij en Tycho Jansen graag nog een termijn als wethouder zouden willen aanblijven. “Om het raadsprogramma uit te voeren heeft de raad ook bestuurders nodig. Hier zitten drie kandidaten die daar sowieso veel belangstelling voor hebben.”
Ook voormalig wethouder De Meij gaf een reactie. “Ik heb erg genoten van dit proces. Dit is waar democratie over gaat.”

Nieuwe start

Demissionair wethouder Jansen liet weten de afgelopen vier jaar veel geleerd te hebben en ook graag door te willen gaan in een volgend college. “Het raadsprogramma is echt een 2.0-versie. Er zitten verdere aanscherpingen in van de ambities die we hebben gehad. Daarmee is het programma realistischer geworden dan het vorige. In het kader ligt ontsloten dat we de weg weer samen opgaan. Ik heb ontdekt dat vier jaar eigenlijk te kort is. Maar het heeft ook als voordeel, dat je daarna weer een nieuwe start maakt. Ook ik zou daar graag onderdeel van willen zijn. We willen het echt een stap verder brengen en meer met de raad en het college samendoen”

Ceremonie

De ceremoniële uiting van het proces werd vormgegeven door het raadsprogramma uitvergroot op foambord en geplaatst op een ezel, in de raadszaal te tonen. Vervolgens zetten de fracties om de beurt daarop hun handtekening.

Tekst: Jacqueline van Dalen