Na afloop van de film werden alle kinderen naar voren gehaald en kregen zij een Oscar uitgereikt voor hun acteertalenten.
Na afloop van de film werden alle kinderen naar voren gehaald en kregen zij een Oscar uitgereikt voor hun acteertalenten.

Film Faker van groep 6 SOL Admiraal in première bij Pathé De Kuip

Algemeen

Een jarenlange traditie van meester Roald van der Laan, leerkracht van SOL Admiraal Krommeweg, kreeg dit weekend wel een extra dimensie. De speelfilm die hij aan het eind van het schooljaar van en met zijn groep maakt ging in première. Normaal gesproken in het eigen Brontheater van SOL Admiraal Krommeweg, maar dit keer in een bioscoopzaal van Pathé De Kuip.

“Zo’n achttien jaar geleden ben ik begonnen met het maken van een speelfilm met mijn klas. In de laatste maanden van het schooljaar ben ik elke dag wel bezig met het schieten van diverse filmfragmenten. In de zomervakantie en de weken daarna stort ik me dan op al die fragmenten om er een geheel van te maken. Behalve de filmfragmenten moet er natuurlijk ook muziek onder gemonteerd worden en nog veel meer”, vertelt de creatieve Roald. “En bij iedere film probeer ik ook een bepaald thema centraal te stellen. Dat bedenk je natuurlijk vooraf. Ieder kind is weleens niet zichzelf in bepaalde situaties. Dan faket iemand zijn gedrag. Vandaar dat ik op de titel Faker kwam”, gaat Roald verder.

Toen de film grotendeels klaar was, kwam de vader van één van de leerlingen, naar Roald toe. “Hoe zou je het vinden als we de film in een echte bioscoop in première zouden laten gaan? Als werknemer binnen Pathé De Kuip kan ik dat regelen. Dat antwoord was natuurlijk snel gegeven”, zegt Roald.

En dit weekend was het zover. Jeffrey, de vader van leerling Kyan, had bioscoopzaal 8 geregeld. Alle leerlingen hadden een rol in de film en kwamen als echte filmsterren naar de première. Sommigen zelfs in gala. Die kinderen mochten ook nog een aantal familieleden meebrengen. Ook waren er juffen en meesters aanwezig. De kinderen kregen allemaal popcorn en drinken voor tijdens de film.

Vanaf minuut één zat echt iedereen geboeid te kijken. Het thema kwam zeer goed tot zijn recht. Het was goed te zien dat kinderen buitengesloten werden en hoe daar op werd gereageerd. Ook zijn kinderen soms zichzelf niet om er maar voor te zorgen dat ze bij een bepaald groepje kunnen horen. Het thema kwam zo goed tot uiting in de film dat menig traantje vloeide in de zaal. Een trotse directeur Wouter de Roon zei dan ook vanuit zijn hart: “Hier kunnen geen honderd lessen Sociaal Emotionele Ontwikkeling tegenop. Hier hebben de kinderen het hun hele leven nog over.”

Na afloop van de film werden alle kinderen naar voren gehaald en kregen zij een Oscar uitgereikt voor hun acteertalenten. Ook een bedankje voor vader Jeffrey was meer dan op zijn plaats. Voor de kinderen is dit iets wat ze voor altijd bijblijft.

Meester Roald, de kinderen, de ouders, de aanwezige familieleden en de collega’s waren allemaal vol lof. Eigenlijk kunnen zij maar één woord zeggen: GRANDIOOS.