Kunstenaars Anneke Velthuizen en Tom van der Ouderaa
Kunstenaars Anneke Velthuizen en Tom van der Ouderaa

Opening expositie ‘Het Verdwijnen’ bij KunZt ontroerend mooi

Kunst en cultuur

Op vrijdag 3 februari was de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling Het Verdwijnen bij expositieruimte KunZt in Zwijndrecht. De tentoonstelling ‘Het Verdwijnen’ toont de werken van de kunstenaars Anneke Velthuizen en Tom van der Ouderaa. In deze werken komt de weerspiegeling van dementie naar voren. Een tentoonstelling die de kwetsbaarheid en de strijd om te overleven weergeeft. De werken zijn persoonlijk en tegelijkertijd schetst het een herkenbaar beeld. 

De tentoonstelling
De man van Anneke Velthuizen kreeg de diagnose Alzheimer. Om grip te krijgen op dit proces maakte zij hierover in 2019 een reeks aan kunstwerken. Wat gebeurde er met haar man? Wat speelde zich af in zijn hoofd? De wetenschappelijke uitleg van Alzheimer is overal te vinden, maar wat deze ziekte gevoelsmatig met haar man deed, daar kon zij haar vinger niet op leggen. Dus begon zij met het tekenen van ‘cellen’ en maakte zij verbindingen tussen deze cellen. Zij gebruikte voor haar werken ecoline, alcohol-inkt en fineliner. De tekeningen hebben hierdoor een beperkte levensduur; ze vervagen net als de cellen in het brein bij Alzheimer. De expositie toont daarom drukken van de originele werken.

Tom van der Ouderaa heeft zijn dementerende moeder vastgelegd in een periode van 8 jaar. De reis van een oude en kwetsbare, maar krachtige en lieve moeder tot een onzekere en verwarde, soms wanhopige, soms boze, stokoude moeder met alle fasen daartussen. Zijn serie van 40 grote portrettekeningen laat alle fasen van dementie zien. Het trage wissen, verdwijnen van persoonlijkheid, de oplevingen en de losse flarden die overblijven.

Opening
Wethouder Jacqueline van Dongen opende de tentoonstelling met de prachtige woorden ‘ Als de onderlinge verbinding verloren gaat en herinneringen langzaam verdwijnen…‘. Met ontroerende woorden gaf zij in haar speech vorm aan deze vreselijke ziekte en sprak zij haar waardering uit voor de kunstenaars. Wilma Slinger, regiobestuurslid Alzheimer Nederland, sprak over de hulpmogelijkheden in Zwijndrecht. Ook las zij een eigen geschreven gedicht voor over haar persoonlijke ervaring met Alzheimer in familiaire kring.

Met een kleine honderd bezoekers was de opening erg druk bezocht. De combinatie van het werk van beide kunstenaars sprak de bezoekers ontzettend aan. Het thema wordt zowel figuratief als abstract benaderd, in kleur en zwart wit. Dit contrast zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils tussen zit. 

In kader
De tentoonstelling ‘Het Verdwijnen’ is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13:30 – 16:30 uur gratis te bezoeken in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 (ingang aan de kant van de Burgemeester de Bruïnelaan). De expositie duurt tot en met 12 maart 2022. Kijk voor meer informatie en openingstijden op
www.kunztzwijndrecht.nl/hetverdwijnen.