Afbeelding

Zomervakantie vier je in de museumtuin van Huis Van Gijn

Kunst en cultuur

Dit weekend begint de zomervakantie in Dordrecht. Een museumbezoek aan Huis Van Gijn is voor kinderen t/m 18 jaar altijd gratis en er valt steeds weer iets te ontdekken in het museumhuis. Extra leuk: op deze drie woensdagen wordt een seizoensactiviteit in de museumtuin georganiseerd!

Zomer in 1900; voor reizigers en thuisblijvers

In Huis Van Gijn leven we mee met de seizoenen, net als in de tijd van Simon van Gijn. Tot en met augustus is de zomerpresentatie te zien in het huis. In verschillende kamers ontdek je wat de zomer inhield voor de bewoners en het personeel. Hoe gingen ze op reis en wat deden de thuisblijvers? In de keuken worden zomerse gerechten bereid en de eettafel is gedekt met feestelijke desserts. Er staan zomerse outfits van een eeuw geleden en er wordt ingepakt om op reis te gaan. Met de gratis zomerfolder in de hand wordt de bezoeker meegenomen terug in de tijd. Ook staan er tips en etiquetteregels in en een lekker recept voor warme dagen.


12 juli | Workshop kruidendroomkussentje maken
Rond 1900 werden kruiden in de keuken gebruikt, maar wist men ook al veel over de werking van planten op het lichaam. Pauline van het Kruidenzusje vertelt van alles over verschillende kruiden. De kruiden worden gevoeld, geroken en ook geproefd! Daarna mogen de kinderen zelf bepalen welke kruiden ze graag in hun eigen droomkussentje willen doen.
Tijden: 13.00 - 15.00 uur, kosten: 3 euro per kind (vanaf 5 jaar), duur: 30 minuten


26 juli | IJs-middag
In een tijd zonder stopcontacten deed men nog veel met de hand, toch werd er in de 19de eeuw al ijs gemaakt! Deze middag geeft conservator Wyke Sybesma in de museumtuin tekst en uitleg bij hoe dit mogelijk was zonder vriezer. Leuk om te zien en om een handje mee te helpen, geschikt voor de hele familie.
Tijden: 13.00 - 15.00 uur, gratis activiteit


9 augustus | Klusjes en spelletjes in de tuin
Het personeel in een huishouden als dat van Van Gijn had het maar druk. De ramen moeten worden gelapt, de matten geklopt en het koper gepoetst. In de museumtuin kunnen kinderen vanaf 4 jaar een handje meehelpen: o.a. met een juk lopen en wassen in een tobbe. Wie goed mee heeft geholpen, die heeft iets lekkers verdiend en kan zich uitleven op de oud-Hollandse spelletjes.
Tijden: 13.00 - 16.00 uur, kosten: 3 euro per kind

Afbeelding
Afbeelding