Tony Bek voor de opgeknapte keet die nu als uitvalsbasis  dient voor de vrijwilligers.
Tony Bek voor de opgeknapte keet die nu als uitvalsbasis dient voor de vrijwilligers.

De Crezéepolder

Kunst en cultuur

Verstopt in de drukte van industrie, woonwijken en het voorbijrazende verkeer op de A15 ligt een natuurgebied waar water het ritme van de bepaalt de Crezéepolder. Twee keer per dag stroomt hier het water in en weer uit. Het getijde zorgt ervoor dat het gebied een aantrekkingskracht heeft op heel veel planten en dieren. Tony Bek, vrijwilliger in de Crezéepolder, weet hoe bijzonder dit jonge natuurgebied is, ingeklemd tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk.

Elke woensdag is Tony aan het werk in de Crezéepolder. “Met een groep van acht vrijwilligers steken we wilgen uit rietkragen om het gebied open te houden. En maaien we de wandelpaden. Maar we zijn ook in het Ridderkerks Griend te vinden.” vertelt hij. “Brugplankjes vervangen, zwerfvuil opruimen, er is altijd een klus te doen.” Daarbij kent Tony het Ridderkerks Griend als z’n broekzak: “Als kleine jongen zwierf ik met vriendjes door het griend. We banjerden door de modder en visten bij de wateruitlaat. De naastgelegen akkers van de Crezéepolder waren daarentegen verboden terrein.”

Hoe anders is nu de aanblik van de polder: op drooggevallen slikken scharrelen grutto’s, kieviten en kluten hun kostje bij elkaar, het ondiepe water is een paaiplaats voor de blankvoorn en op bloeiend Heelblaadjes vinden wilde bijen nectar. In 2018 werd de polder definitief teruggegeven aan de natuur. Precies in de periode dat Tony als militair met pensioen ging en de nieuwe eigenaar van de polder, Het Zuid-Hollands Landschap, hulp zocht bij het onderhoud van het gebied. Zo werd één plus één drie. Want naast zijn vrijwilligerswerk in het beheer geeft Tony ook rondleidingen. Een mooi podium om zijn liefde voor de natuur met anderen te delen.

“Wat ik buiten in het beheer tegenkom neem ik mee in de rondleidingen. Als vrijwilliger in het beheer leer je het gebied goed kennen en kan het zomaar gebeuren dat je tijdens het werk een nieuwe beverburcht ontdekt. Zo weet ik bijvoorbeeld ook precies waar we de meeste kans hebben om het ijsvogeltje te spotten en geniet ik elke keer weer wanneer de verwachting dan echt uitkomt en de blauwe flits voorbij vliegt! Maar ook het ontstaan van dit natuurgebied is het vertellen waard: een boer die zijn land afstaat voor natuurontwikkeling waarna de natuur kan floreren en hij tegelijkertijd een succesvolle onderneming in de horeca start. Inspirerend!”

De liefde voor de natuur zat er al vroeg in bij Tony. En toen hij als Karel Schot als biologieleraar kreeg werd Tony lid van de Vogelklas. “Karel Schot nam altijd dieren mee de klas in en de klas mee naar buiten. Ik vond het fantastisch.”

Benieuwd naar meer verhalen van Tony en de Crezéepolder? Regelmatig organiseert Stichting Het Zuid-Hollands Landschap excursies in samenwerking met Café Dique. De eerste excursies staan gepland op 30 september en 7 oktober. Kijk voor meer informatie op de site zhl.nl/agenda.

Tekst : Mirjam Eikelenboom

Op dit moment staan de laatste Heelblaadjes en Moeras-vergeet-me-nietjes in bloei in de Crezéepolder.