Afbeelding

Paralympiër Dorsman verpulverd 8 WR in één weekend

Lokaal

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd in het Hofbad in Den Haag het NK kortebaan (25m) gezwommen. Voor de paralympische zwemmer Rogier Dorsman was dit toernooi een ‘anders-dan-anders’ toernooi omdat de parazwemmers meestal in een 50m. zwembad zwemmen in plaats van de 25m. zwembad. Wereldwijd worden er dan ook weinig wedstrijden in een 25m. bad gezwommen omdat het geen toegevoegde waarde heeft aangezien alle grote toernooien in een 50m. bad plaats vinden. Hierdoor kon Dorsman afstanden zwemmen die hij leuk vond in plaats dat hij afstanden moet gaan zwemmen voor limieten voor belangrijke toernooien. Omdat hij nog weinig records op deze korte baan afstanden heeft staan, was zijn doel om deze records aan te gaan vallen.

Op vrijdag zwom Dorsman 3 afstanden: hij zwom op de 50m. schoolslag het WR uit 2006 uit de boeken, hij verbeterde deze met 0.8 seconden. De volgende afstand: de 100m. vrijeslag uit 2009 verbeterde hij met 2,2 seconden. En de 200m. wisselslag uit 1999 (het geboortejaar van Dorsman), verbeterde hij met een ruim 17 (!) seconden.

Op zaterdag stonden er 2 afstanden op het programma: de 100m. vlinderslag ging het WR van 2009 uit de boeken omdat Dorsman 2,6 seconden sneller zwom dan het vorige WR. De 50m. rugcrawl uit 2004 ging 2.6 seconden sneller.
Op de slotdag stonden weer 4 nummers op het programma: de 100m. schoolslag ging 0.8 seconden boven zijn eigen WR, maar op de 50m. vlinderslag lukte het wel om het WR uit 2019 te verbeteren met een kleine 2 seconden. Op de 50m. vrijeslag uit 2020 was Dorsman 1,1 seconden sneller dan het vorige WR. Op de slotafstand, de 100m wisselslag uit 2021 scherpte hij zijn eigen WR aan door 0.6 seconden sneller te zwemmen.

Helaas ging de finales op de zondag niet door omdat de KNZB vanwege het weeralarm, code oranje, de wedstrijd heeft afgelast. 

Dorsman: Ik heb een geslaagd toernooi gezwommen. Het voelde best raar om na het kwalificatie toernooi 2 weken geleden, de overstap te maken van het lange bad naar het korte bad. Al met al ben ik heel tevreden met de resultaten ondanks dat ik mij nog steeds niet helemaal fit voel. Het kan dus allemaal nog wat harder, maar dat is weer leuk voor een volgende keer. Al wordt het opnieuw zwemmen van zoveel records, wel een nieuwe uitdaging.