Afbeelding

Tevredenheid bij De Ambassade

Lokaal

Op Bevrijdingsdag van dit jaar ging ‘cannabis social club’ De Ambassade in Zwijndrecht open. De eerste negen maanden van de ‘coffeeshop nieuwe stijl’ zijn goed bevallen, zegt eigenaar Edwin Bax tevreden. “Het was natuurlijk even spannend hoe het allemaal zou lopen, maar we zijn erg tevreden over de start.”

Dat het spannend was, had vooral te maken met hoe het afliep met Xpresso, de vorige (niet-commerciële) coffeeshop die gevestigd was in het pand bij winkelcentrum Walburg. “Dat was allemaal vrij negatief, er gingen veel cowboyverhalen rond”, weet Bax. “Best logisch dus dat met name de buurt onze komst met enige scepsis bekeek. Wij hebben veel energie gestoken in het contact met de omwonenden. We hebben ze al enkele keren uitgenodigd voor een buurtborrel en we hebben geflyerd. Ik heb er mijn 06-nummer onder gezet, want we willen makkelijk benaderbaar zijn. We spreken foutparkeerders aan en ruimen zwerfafval op. Maar ook door ’s avonds om acht uur dicht te gaan en op zondag pas na kerktijd open te gaan, tonen we respect voor onze omgeving. Dat heeft een positief effect gehad, want er zijn minimaal klachten gekomen en de laatste tijd zelf nul.”

Ontmoeting
Ook de gemeente is enthousiast over de eerste negen maanden van De Ambassade, vervolgt Bax. “Er is regelmatig contact en we zijn open en transparant over wat we doen.” Diezelfde openheid wil De Ambassade uitstralen met ‘de shop’, die voor opening grondig werd verbouwd en opgefrist. “Dat uit zich onder meer in het feit dat we relatief veel vrouwen op bezoek krijgen. Maar ook mensen die niet blowen, maar gewoon benieuwd zijn. Dat is precies wat we hier willen uitstralen: iedereen vanaf 18 jaar is hier welkom. We zijn een plek van ontmoeting.”

Recreatief gebruik
Wie zijn wiet of hasj wil kopen bij De Ambassade moet eerst ‘lid’ worden en krijgt een pasje. Dit wordt vooral gebruikt om te registreren of klanten niet overmatig vaak komen. “We steken geen belerend vingertje op, maar gaan wel af en toe met mensen in gesprek”, zegt Bax. “Het gebruik moet vooral recreatief blijven. Ik zie mensen liever wat minder vaak. De liefhebbers die af en toe genieten van een kwaliteitsjointje.” Die kwaliteit staat bij de ‘master of cannabis’, die hij officieel is, hoog in het vaandel. “Ik ga alleen voor topkwaliteit. En ik kan per soort precies vertellen wat het smaakprofiel en het effect is. En, ook erg belangrijk, we laten alles eerst testen in een laboratorium. Als er pesticiden of schimmels in zitten, wordt de partij afgekeurd.” Er komen om die reden fijnproevers langs uit het hele land. “Maar De Ambassade, een stichting met een Raad van Toezicht, is nadrukkelijk vooral bedoeld voor de inwoners van Zwijndrecht.”

Legalisering
Veel mensen hebben nog een negatief beeld over cannabis. De Ambassade hoopt een bescheiden bijdrage te kunnen leveren om dat stigma een beetje weg te nemen. Inderdaad door open en transparant te zijn, door goede voorlichting te geven, maar bijvoorbeeld ook door de lezingen en trainingen die Edwin Bax onder de vlag van Canna Concepts geeft aan onder meer maatschappelijk werkers, zorgmedewerkers, maar ook serviceclubs. “Maar ik adviseer bijvoorbeeld ook gemeenten bij aanbestedingen en vergunningen op ‘cannabis-gebied’. De constructie in Zwijndrecht is landelijk gezien nog steeds vrij uniek.” Nederland, ooit ‘gidsland’ op dit gebied, is inmiddels rechts en links ingehaald door landen die zowel in- als verkoop hebben gelegaliseerd. Bax verwacht dat dat op termijn ook in Nederland gaat gebeuren.

Tekst: Kees Jan Visser
Foto: Ambassade

Afbeelding
Afbeelding

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.