Puberen en groot worden moet wel goed begeleid worden.
Puberen en groot worden moet wel goed begeleid worden.

Louterbloemen kampt nu met de gevolgen van corona

Lokaal

Tijdens de zomermaanden hebben asielen het altijd extra druk met de opvang van gedumpte dieren, het verzorgen van nestjes met kittens en mensen die plotseling afstand moeten doen van hun dieren. Dit jaar blijft het echter na de zomermaanden onverminderd druk.

Honden die tijdens de coronaperiode in een impuls zijn aangeschaft, waarbij eigenaren zich niet verdiept hebben in het ras en de behoeften van de dieren, willen nu massaal van hun honden af. De honden zijn als pup aangeschaft en er is vooral veel met de dieren gekroeld, maar er is ze weinig aangeleerd. Hondenscholen waren gesloten, mensen kwamen minder bij elkaar over de vloer en honden werden dus aan veel minder prikkels blootgesteld om te socialiseren dan normaal het geval was geweest.

De herder pups waren tijdens de coronacrisis ‘voordelig’ en vooral schattig om aan te schaffen. Veel te grote oren en dikke poten met een soepel lijfje dat vrolijk rondhuppelt is ook prachtig om te zien. Maar kleine hondjes worden groot, gaan puberen en hun grenzen verleggen. Dit puberen en groot worden moet wel goed begeleid worden. Zeker voor een werkhond als bijvoorbeeld de Mechelse herder. Maar toen de pup een puber werd en meer behoefte aan beweging, uitdaging en structuur had, kregen wij mensen juist weer meer vrijheid na de lockdown.

De tijd die eerst aan de hond werd besteed, werd nu besteed aan sociale contanten, werk buiten de deur en het uitgaansleven. De behoeften van de hond bleven echter hetzelfde. Veel honden zijn zich gaan vervelen, barstten van de energie en raakten gefrustreerd. Zij maakten hun wandeling wat minder saai door uit te vallen naar andere honden, zodat er tenminste nog iets gebeurde op een dag! Eigenaren ervaarden dit gedrag uiteraard als ongewenst en dit resulteerde soms in kortere wandelingen. Vanuit de hond gezien is zijn ongewenste’ gedrag goed te begrijpen. Een hond leert van zijn successen, ook van zijn negatieve leermomenten zoals het uitvallen naar andere honden waardoor de andere hond weg gaat. Dat deze met een eigenaar aan de riem sowieso doorloopt weet de hond niet. Door de kortere wandelingen raakten deze honden nog minder energie kwijt en gefrustreerder en om zich toch een doel te stellen gingen zij binnen de boel dan maar regelen. 

Asielen zitten nu vol met honden uit deze periode en vooral de herderachtigen zijn goed vertegenwoordigd. Het internet dat zo vol stond met pups die te koop waren, staat nu 2 jaar later vol met dezelfde honden, maar nu via een asiel. Voor asielen is het een hele opgave om deze honden te trainen. Tijdens de trainingen leren wij de honden als individuen met onzekerheden en behoeften kennen. Het zijn lieve dieren, maar veel van hen zijn het vertrouwen een beetje kwijtgeraakt. Zij verdienen allemaal een kans na zo’n lastige start.
Honden worden via het adoptieprogramma Meet Your Match bij een nieuwe eigenaar geplaatst. De behoeften van dieren en wensen van de eigenaar zorgen voor de juiste match en een levenslange vriendschap.
Ga naar www.louterbloemen.nl voor meer informatie over de honden die in afwachting zijn van een nieuwe baas.