Afbeelding

Stemmen, kiezen, zoek de verschillen woensdag

Lokaal

Woensdag is het weer zover dat Nederland mag gaan stemmen voor de eenentwintig waterschappen en het provinciaal bestuur. Maar uniek voor alleen de Heerjansdammers ook de dorpsraad. Dertien dorpsraad kandidaten staan klaar als kandidaat voor die dorpsraad en willen zich met hart en ziel in te zetten voor Heerjansdam. 

Bekende gezichten 
De verkiezingen krijgen daarmee meer gezicht met al die bekende gezichten. Nu is dat voor de waterschapsverkiezingen eigenlijk ook wel opvallend want nog nooit deden er zoveel kandidaten mee uit Zwijndrecht. Het waterschap, de oudste bestuurslaag van Nederland, heeft verdeeld over de vele partijen die meedoen flink wat kandidaten. Het waterschap dat sinds de dertiende eeuw bestaat moest er zorg voor dragen dat de dijken aaneengesloten het land te beschermen tegen overstromingen. Het bestuur werd gevormd met een dijkgraaf aan het hoofd en de verenigde vergadering moest toezien op het werk van het waterschap.

Boeren en burgers
De structuur van het waterschap werd in het verleden anders samengesteld dan waar wij nu voor gaan kiezen. Boeren en ondernemers hadden veel meer invloed dan dat nu nog van toepassing is. Sinds een aantal verkiezingen doen de landelijke partijen hun intrede in het waterschap en is dit onafhankelijke bestuurssysteem ten prooi gevallen. Bij deze waterschapsverkiezingen doen vijftien partijen mee en maar liefst veertien kandidaten uit Zwijndrecht verdeeld over die partijen. terwijl er maar vijf kandidaten uit Zwijndrecht meedoen met de provinciale verkiezingen verdeeld over twintig partijen. Er zijn voldoende verschillen zichtbaar in de deelnemende partijen waarbij ook nieuwe lijsten meedoen.

Lokale partijen
Opvallend is dat dit keer bij de provinciale verkiezingen de lokale partijen geen lijst hebben. Met de waterschapsverkiezingen zijn deze vooral verbonden aan de waterschapspartij hollandse delta maar vind je ook kandidaten op andere lijsten. Voor het waterschap zijn vast twee verkenners bekend gemaakt in de vorm van Govert Veldhuijzen en Erik van Heijningen. Dhr Veldhuizen gaf deze week, als interim burgemeester van Barendrecht bij het afscheid van burgemeester van der Loo, al aan dat er een verdeeld landschap kan ontstaan met zoveel partijen. Niet alleen dat maar ook alle perikelen van de afgelopen vier jaar hebben niet bijgedragen aan een constant bestuur.

Zwijndrechtse dijkgraven
Dijkgraaf Bonjer zal tot na de verkiezingen moeten wachten op helderheid. Zwijndrecht heeft meerdere Dijkgraven geleverd. Dijkgraaf Pons, bekend van boerderij t Hof maar ook dijkgraaf van Nes, die ten tijde van de watersnood zijn werk deed, waren in de jaren actief. Het waterschap is al jaren meer dan een dijk en polder beheerder. Men doet aan waterzuivering, zorgt voor wegen in de polder en onderhoud ook tal van recreatievoorzieningen.

Er valt dus wat te kiezen woensdag. Zaken die spelen op het niveau van dorp, water regio en provincie. Als U niet weet wat of wie te kiezen is er altijd nog de kieswijzer of u dat helpt weten wij niet . Er is één kandidaat die roept stem in maart op mij.

Tekst: Chris Moorman

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.