Voorzitter van de vertrouwenscommissie Leo Platschorre (links) overhandigt de profielschets aan Commissaris van de Koning Jaap Smit.
Voorzitter van de vertrouwenscommissie Leo Platschorre (links) overhandigt de profielschets aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. Foto: Cees van Meerten/Foto-Expressie

De beste burgemeester voor Ambacht

Lokaal

Een schaap met vijf of nog liever zes poten. Dat zoekt de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad als opvolger van burgemeester Jan Heijkoop. De profielschets met als titel De beste burgemeester voor gemeente Hendrik-Ido-Ambacht werd woensdag door voorzitter Leo Platschorre aangeboden aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit.

Steekwoorden in de met inbreng van inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners opgestelde profielschets zijn: enthousiast boegbeeld, slimme verbinder en respectvol vernieuwer.  Als belangrijkste eigenschappen komen naar voren dat de nieuwe burgemeester betrouwbaar en integer moet zijn. Daarnaast moet hij of zij zichtbaar aanwezig en benaderbaar zijn en verbindend zijn. Vooral het woord ‘verbindend’ komt in de profielschets meermaals terug.  De profielschets gaat daarnaast uitgebreid in op de rollen van de burgemeester als boegbeeld binnen en buiten de gemeente. Binnen de gemeente wordt van de burgemeester onder meer gevraagd dat hij/zij betrokken is bij inwoners, bedrijven, verenigingen, kerken en andere organisaties en daarbij boven de partijen staat. In de regio moet hij/zij zich op rustige en soepele wijze inzetten voor de best mogelijke uitkomsten voor Ambacht en de regio. ”Een goede en harde werker, die staat voor H.I.Ambacht als zelfstandige gemeente en behoud van eigen identiteit maar ook als één regio naar buiten treedt”, aldus Winny van der Hee (CDA). De profielschets gaat ook uitgebreid in op de rol van de burgemeester als voorzitter van de raad, voorzitter van het college “met daarbij collegialiteit in het bestuur en ruimte voor het debat binnen het college” en portefeuillehouder Openbare orde en Veiligheid. En dat alles in een sociale en benaderbare bestuursstijl, die zich kenmerkt door openheid en transparantie.

Bijzonder is dat de vertrouwenscommissie het een pré vindt als de burgemeester nevenactiviteiten heeft. “Dat vergroot zijn of haar netwerk”. Of de burgemeester een man of een vrouw is, dan wel een zij-instromer, heeft de vertrouwenscommissie bewust in het midden gelaten. “Wij willen de beste burgemeester voor Hendrik-Ido-Ambacht”.

De Commissaris van de Koning heeft de profielschets aangenomen en uitgelegd dat brieven van geïnteresseerden bij hem terecht komen. “Dit is een relatief kleine overzichtelijke gemeente. Ik verwacht niet dat hier een ervaren burgemeester zal komen maar denk eerder aan een wethouder, raadslid of gedeputeerde, voor wie dit de eerste burgemeesterspost is. Ik heb met de kandidaten een kort, kernachtig gesprek. Daarna komt de vertrouwenscommissie langs en neem ik met deze commissie mijn bevindingen door. Ik kijk daarbij niet naar de politieke kleur maar geef aan of ik iemand met een gerust hart naar deze vertrouwenscommissie stuur. Nadat de vertrouwenscommissie onderling heeft kunnen overleggen komt er zo een shortlist van vijf tot acht mensen tot stand met wie de vertrouwenscommissie aparte gesprekken zal hebben. Na deze gesprekken hoor ik van  de vertrouwenscommissie wie hun voorkeur heeft en wie zij nummer twee vinden. In een besloten vergadering wordt ook de gemeenteraad over deze twee kandidaten ingelicht, waarna de raad uiteindelijk de gekozen kandidaat bekend maakt”. Jaap Smit benadrukt dat deze hele procedure vertrouwelijk is. “Anders beschadig je mensen die het niet zijn geworden”.

Meer informatie over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is te vinden op raad.h-i-ambacht.nl. De hele procedure moet rond half september zijn afgerond.

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Foto: Cees van Meerten/Foto-Expressie

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.