InfoTeek helpt scholen voorlichting te geven over de teek en de noodzakelijk tekencheck.
InfoTeek helpt scholen voorlichting te geven over de teek en de noodzakelijk tekencheck.

Tekendoos leert kinderen omgaan met de risico’s van teken

Lokaal

Teken zijn hele nare beestjes, waar je beter niet door gebeten kunt worden. Ze kunnen namelijk vervelende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Helaas komen ze steeds vaker voor en infoTeek heeft daarom een lespakket voor basisscholen ontwikkeld, waarmee kinderen leren hoe ze een tekenbeet kunnen voorkomen of - als ze er onverhoopt toch een oplopen - ermee moeten omgaan. Met het tekenseizoen in aantocht en 1,5 miljoen geregistreerde tekenbeten per jaar (!) een noodzakelijk voorlichtingsproject, waardoor hopelijk het aantal Lyme-patiëntjes daalt!

De Tekendoos is gratis te leen
InfoTeek biedt basisscholen (maar ook scoutingverenigingen etc.) de mogelijkheid om de Tekendoos voor een periode van 2 weken gratis te lenen. Ze kunnen daarmee zelf – en wanneer het ze uitkomt – hun leerlingen van 7 - 12 jaar informeren over de risico’s van een tekenbeet.

Het belangrijkste onderdeel van de Tekendoos is een PowerPoint-presentatie (waarin ook drie filmpjes zijn opgenomen), speciaal ontwikkeld voor kinderen. Uiteraard voorzien van aanvullende informatie voor de leerkracht, die hierdoor – zonder noemenswaardige kennis van zaken – een accuraat verhaal kan vertellen. Hiermee worden op een vrolijke manier alle ins en outs van de teek belicht. Het is uiteraard niet de bedoeling kinderen bang te maken om buiten te gaan spelen! Daarnaast bevat de leskist zogenaamde tekenkussentjes en tekenverwijderaars, waarmee kinderen kunnen oefenen met het verwijderen van een (zogenaamde) teek. En natuurlijk mogen ook de “echte” (maar dode) teekjes niet ontbreken. Daarbij worden loepjes geleverd, omdat het voor iedereen altijd weer een verrassing is hoe piepklein zo’n beestje in werkelijkheid is: niet veel groter dan een sesamzaadje!

Inmiddels hebben al een tiental scholen in Nederland met de Tekendoos gewerkt en binnenkort geeft infoTeek een gastles op De Meander in Hendrik-Ido-Ambacht.

Hoe komt een school aan een Tekendoos?
Op de site van infoTeek (infoteek.nl) kunnen scholen gratis een Tekendoos reserveren, voor een periode van 2 weken tot maximaal 3x 2 weken. Op deze site is ook veel achtergrondinformatie te vinden over de teek, hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en wat te doen als je hem toch opgelopen hebt. En kinderen vinden er alles om een indrukwekkende spreekbeurt te geven of een prachtig werkstuk te maken.

We hebben uw donatie hard nodig
InfoTeek kan maximaal 5 Tekendozen per periode van 2 weken uitlenen. Het vervaardigen en onderhouden van een dergelijke leskist is namelijk een kostbare aangelegenheid. De financiering ervan komt geheel van donateurs en sponsors. Op de site van infoTeek kan ook gedoneerd worden en zodoende kan iedereen een bijdrage leveren aan het beter voorlichten van kinderen over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten.

Week van de Teek
Goed om te weten is dat van 17 t/m 22 april as. weer de jaarlijkse Week van de Teek plaatsvindt. In deze periode zullen heel veel organisaties die met teken te maken hebben – denk aan RIVM, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN natuur educatie en uiteraard Stichting Tekenbeetziekten etc. – extra aandacht besteden aan dit beestje en zijn gevaren.

InfoTeek van Stichting Tekenbeetziekten leent gratis lespakketten uit aan scholen.

Afbeelding