De Duitse gasten in het infocentrum bij de RijnlandRoute.
De Duitse gasten in het infocentrum bij de RijnlandRoute. Foto: Jan-Willem Schneider

Ambacht viert 20 jaar stedenband met Bergen (D)

Lokaal

Afgelopen weekend vierde onze gemeente haar 20-jarige partnerschap met het Duitse Bergen. In die gemeente stond het concentratiekamp waar Anne Frank is omgekomen. Om de stedenband op gepaste wijze te vieren kwam de Bergense burgemeester Claudia Dettmar-Müller naar onze gemeente. Hier heeft de Duitse bestuurder zaterdagmorgen een kersenboom geplant, samen met burgemeester Jan Heijkoop. Dat deden zij in het Leonia A. Spoor-van Ticheltplantsoen. Vervolgens onthulden ze een plaquette in de hal van het gemeentehuis.

Tijdens het jubileumweekend overnachtte burgemeester Dettmar-Müller in BnB ‘t Ambacht aan de Hoogtstraat. In het hotel genoot de bestuurder van haar verblijf, vertelt ze. “Het pand heeft prachtige kamers met ruime bedden, waarbij me de decoraties opvielen van de oorspronkelijke bakkerij. ‘s Ochtends serveerde het vriendelijke personeel een heerlijk Fairtrade ontbijt met verse broodjes, koekjes en Hollands beleg, wat ik gewaardeerd heb!” Naast het hotel bezocht de Duitse bestuurder enkele lokale projecten als het Historisch Genootschap en het skatepark.

Voetballen met Duitsers
Over de stedenband is de burgemeester Dettmar-Müller lovend. “Ik vind de internationale samenwerking heel waardevol. Het project biedt een kans om elkaar te ontmoeten en om al dan niet bewuste vooroordelen weg te nemen. Zo kunnen we in vrede blijven samenleven, wat juist in deze tijd heel belangrijk is!” Ook burgemeester Heijkoop heeft de stedenband als een verrijking ervaren. “We kunnen veel van elkaar leren. Dat gebeurt bij de uitwisselingen die verschillende sportverenigingen organiseren. Voorbeelden zijn de fietsclub, Jeu de Boules-vereniging Boulistica, schietvereniging Sagittarius en de Ambachtse voetbalclubs. Daarnaast gaan enkele Ambachtse middelbare scholieren iedere 2 jaar naar Bergen voor de Anne Frank Frieden-stage. Bij dat project werken de Ambachters aan opdrachten met leerlingen uit andere zustersteden van Bergen. En na elke raadverkiezing bezoeken de gemeenteraden elkaar om kennis te maken, waarbij ze nog altijd van elkaar leren. Vandaar dat de stedenband met Bergen voor veel Ambachtse verenigingen, leerlingen en de gemeente een meerwaarde vormt!”

Herrie in Bergen
Afgelopen weekend wilde het Bergens bestuur niet alleen festiviteiten, maar ook leerzame activiteiten ondernemen, gericht op infrastructuur. “Deutsche Bahn (DB) wil een hogesnelheidslijn aanleggen over ons grondgebied om Hannover en Hamburg te verbinden. Het plan geeft veel onzekerheid in Bergen, waarbij we vrezen voor extra herrie, trillingen of andere overlast. Omdat het grootste militaire oefenterrein in Europa ook al in onze gemeente ligt, kampen we al met veel overlast”, verduidelijkt Dettmar-Müller.

Tunnels graven in slappe bodem
Om extra hinder te voorkomen heeft de bestuurder al overlegd met DB en betrokken overheden. “Helaas heeft onze dialoog tot dusver niets opgeleverd. In Nederland zagen we voorbeelden van infrastructurele projecten die passen in de omgeving, zoals de RijnlandRoute in Leiden en de doortrekking van de A16 onder het Lage Bergse Bos. Vandaar dat we de infocentra van beide bouwprojecten hebben bezocht. Daar vertelden enthousiaste gidsen uitvoerig over bijvoorbeeld het boren van tunnelbuizen in slappe bodems. Dat zijn interessante technieken die wellicht ook bruikbaar zijn bij aanleg van een hogesnelheidslijn. Ik kijk dan ook terug op een zinvol bezoek aan partnergemeente Hendrik-Ido-Ambacht!”

Tekst en foto: Jan-Willem Schneider