Wethouder Jauharina Oelfke-Ten Seldam temidden van de enthousiaste kinderen van groep 8 van de Stadhouder Willem III school bij de afsluiting van de Onderwijsroute Techniek 2023 op het toneel van Cultureel Centrum Cascade.
Wethouder Jauharina Oelfke-Ten Seldam temidden van de enthousiaste kinderen van groep 8 van de Stadhouder Willem III school bij de afsluiting van de Onderwijsroute Techniek 2023 op het toneel van Cultureel Centrum Cascade. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Techniek is Tof!

Lokaal

Donderdag 5 en dinsdag 10 oktober waren 377 kinderen uit 17 groepen 8 van alle basisscholen in Hendrik-Ido-Ambacht te gast bij 18 verschillende technische bedrijven in deze gemeente. Tijdens deze derde editie van de ‘Onderwijsroute Techniek’ maakten de kinderen kennis met een groot aantal technische beroepen. Er is een enorm tekort aan technisch personeel en de bedrijven benutten deze dagen dan ook om de jongeren enthousiast te maken voor het kiezen van een technisch beroep.

Onderwijsroute Techniek 2023
De Onderwijsroute 2023 is samen met Hi5Ambacht en de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht ontwikkeld. Tinka Lansbergen van Hi5 legt uit dat het plan is ontstaan om leerlingen rolmodellen te kunnen geven. “Vroeger zagen kinderen vaker en eerder wat hun vader voor werk deed. Maar tegewoordig hebben kinderen geen idee meer wat er voor verschillend werk is en wat dat inhoudt. Met deze bezoeken aan technische bedrijven willen we ze daar toch een indruk van geven en hen laten zien dat er veel verschillende bedrijven zijn en er veel verschillend werk is. We hopen zo kinderen te helpen om voor nu en later keuzes te maken”.

Bedrijfsbezoek Cultureel Centrum Cascade
Afgelopen dinsdag 10 oktober bezocht groep 8 van de Stadhouder Willem III school met 19 leerlingen in het kader van de Onderwijsroute Techniek 2023 Cultureel Centrum Cascade. Zij werden daar ontvangen door theatertechnicus Bark Aarts, die hen samen met zijn assistent Glenn een inkijkje gaf in wat zich allemaal op technisch gebied afspeelt in het theater. “Een theatertechnicus zit altijd in een donker hoekje in het theater verstopt”, vertelde Bark. “Je ziet hem niet, maar hij is wel cruciaal voor de voorstelling. Zonder technicus is er geen voorstelling mogelijk!” Hij demonstreerde vervolgens hoe je met de verlichting alle mogelijke kleurefffecten kan bewerkstelligen en Glenn liet in zijn donker hoekje zien hoe hij de lampen, de geluidsinstallatie en de speciale effecten bedient. Tot slot liet Bark zien hoe je door te spelen met licht, geluid en speciale effecten een leeg podium kan omtoveren tot een betoverende wereld. Hij deed dat door 5 meisjes uit de groep een zang- en dansstukje te laten opvoeren in een met licht, geluid en rookeffecten gecreëerde theaterambiance. Tot groot enthousiasme van alle aanwezigen.

Sluiting Onderwijsroute Techniek 2023
Wethouder Jauharina Oelfke-Ten Seldam sloot de Onderwijsroute Techniek af met de woorden: “Wat fijn dat jullie hebben meegedaan aan de Onderwijsroute Techniek van dit jaar. Jullie hebben met elkaar bedrijven bezocht die allemaal iets met techniek doen. Het bezoek aan Cultureel Centrum Cascade is daar een goed en geslaagd voorbeeld van”. Zij vroeg om een hartelijk applaus voor alle technische bedrijven, die de Onderwijsroute Techniek 2023 mogelijk hebben gemaakt.

Na afloop vertelde Jauharina, dat ze voor de afsluiting speciaal gekozen had voor Cultureel Centrum Cascade: “Omdat ik behalve wethouder van onderwijs ook wethouder van cultuur ben en omdat ik me afvroeg wat Cascade nu eigenlijk op het gebied van technische werkzaamheden te bieden had. Ik heb daarvan geleerd, dat je eigenlijk geen idee hebt wat zich bij veel bedrijven achter de voordeur afspeelt op technisch gebied. Daarom is het fijn, dat zo veel bedrijven enthousiast aan dit project hebben meegewerkt. Ze hebben er veel tijd in gestoken en hun best gedaan om de leerlingen op een leuke en op hun leeftijd afgestemde wijze te laten zien welke mogelijkheden voor een technisch beroep er binnen hun bedrijven bestaan. Als zodanig kunnen we dan ook van een zeer geslaagde Onderwijsroute Techniek 2023 spreken!”.

Tekst: Jan O’teur
Foto: Richard van Hoek Fotografie