Wethouder Ralph Lafleur beantwoordde tijdens een 'Koffie met...' bijeenkomst in de bibliotheek in Cascade vragen op het gebied van duurzaamheid.
Wethouder Ralph Lafleur beantwoordde tijdens een 'Koffie met...' bijeenkomst in de bibliotheek in Cascade vragen op het gebied van duurzaamheid.

Koffie met… wethouder Ralph Lafleur

Lokaal

Ondanks de waarschuwing code oranje vanwege de storm Ciarán waren afgelopen donderdag 2 november tijdens de Nationale Klimaatweek toch nog 5 inwoners van Ambacht naar de bibliotheek in Cascade gekomen om, terwijl het buiten stormde en regende, tijdens een koffiemomentje op informele wijze met wethouder Ralph Lafleur te praten over duurzaamheid. 

De Nationale Klimaatweek
Of de duvel ermee speelde, zo liet het klimaat in de Nationale Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november precies op 2 november van zich horen door ons een voorproefje te geven van wat de opwarming van de aarde teweeg kan brengen op het gebied van wind en regen. Tijdens de Nationale Klimaatweek met dit jaar als thema ‘Samen voor een beter klimaat’ worden burgers, bedrijven en gemeenten extra aangemoedigd om iets te doen voor een beter klimaat. “Ook Ambacht werkt met het Programma Duurzaamheid samen met inwoners hard aan een duurzamere gemeente”, startte wethouder Ralph Lafleur de bijeenkomst. “Met elkaar kunnen we lokaal kleine én grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid” was zijn boodschap. Daarbij moeten wel keuzes worden gemaakt en niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar de resultaten van verduurzaming. Zo vindt de een zonnepanelen mooi en de ander vindt ze lelijk. En wat vindt u van de gele PBD-zakken, die aan de lantaarnpalen in ons dorp hangen? De een vindt ze afschuwelijk, ik zie er vooral een zak te recyclen grondstoffen in! Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven en elkaar inspireren over welke stappen er nodig zijn voor een duurzamer Ambacht”.

Vragen aan de wethouder
Na een kopje koffie of thee met een stuk lekkere duurzame bananencake gaf Ralph Lafleur de aanwezigen de gelegenheid om hem met hun vragen onder vuur te nemen.

Afvalvrije scholen
Op de vraag in hoeverre de scholen in Ambacht ook bij de verduurzaming van de gemeente betrokken worden wees de wethouder op het programma Afvalvrije Scholen: “Bijna alle Ambachtse scholen doen al mee met dit programma waarin zij zich inzetten om zo min mogelijk afval te produceren en herbruikbare grondstoffen voor 100% te scheiden. Daarbij organiseren zij ook acties in de buurt van de school tegen zwerfafval”. Ook noemt Lafleur de Kinderklimaattop die jaarlijks wordt georganiseerd en waarbij kinderen van verschillende scholen zich verdiepten in het onderwerp duurzaamheid.

Toestemming laadpalen 
“De gemeente zegt het realiseren van duurzame projecten te stimuleren, maar in de praktijk valt dat hard tegen”, aldus een van de aanwezigen. “Ik heb zo ongeveer alles gedaan wat mogelijk is: isolatie, HR-glas, inductie en sinds kort zonnepanelen. Die laatste hoopte ik via het laden van mijn elektrische auto terug te verdienen. Maar wat blijkt nu: ik mag geen laadpaal in mijn tuin zetten, omdat ik mijn auto langs de openbare weg en niet op mijn eigen terrein parkeer. Dat past niet binnen het bestemmingsplan”. “Ik herken dat probleem”, valt een ander haar bij, “Ik overweeg nu om een deel van mijn tuin als parkeerplaats in te richten. Als dat tenminste wel binnen het bestemmingsplan is toegestaan! ”.

Vergunning hybride warmtepomp
Een ander vertelt: “Mijn project betreft de aanschaf van een hybride warmtepomp. De aanschaf ervan is vergunningsplichtig, omdat deze aan de voorkant van mijn woning moet worden geplaatst. Afgezien van de kosten hiervoor, waaronder die voor een technische tekening, heb ik al te horen gekregen, dat er geen vergunning wordt verleend omdat ‘Welstand’ daar geen goedkeuring voor geeft.

Wethouder Lafleur wijst erop, dat de oude bestemmingsplannen mogelijk aan de nieuwe tijd moeten worden aangepast. Hij gaat dit zeker met de betreffende ambtenaren bekijken. Tot slot bedankte hij iedereen voor zijn komst en bijdrage aan de discussie en sprak de hoop uit op korte termijn een vervolg te kunnen geven aan dit soort nuttige bijeenkomsten.

Tekst en foto: Jan O’teur