Wijkverpleegkundige Marjolein Kortbeek demonstreert een bedtouwladder aan haar ziekenhuiscollega’s.
Wijkverpleegkundige Marjolein Kortbeek demonstreert een bedtouwladder aan haar ziekenhuiscollega’s. Foto: ASz

ASz-verpleegkundigen nemen kijkje in de ‘gereedschapskist’ van de thuiszorg

Lokaal

 Een bedtouwladder, een kousaantrekhulp, een druppelbril, een pillenverpulveraar. Het zijn zomaar wat hulpmiddelen uit de ‘gereedschapskist’ van de thuiszorg, waar een verpleegkundige van het ziekenhuis maar zelden mee in aanraking komt. En dat laatste is een gemiste kans. Door er wél kennis mee te maken en er in het ziekenhuis alvast mee te werken, kan de hoge druk op de thuiszorg worden verlaagd. Daarom geeft thuiszorgorganisatie Aafje demonstraties aan groepjes verpleegkundigen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Met de opgedane kennis kunnen de klinisch verpleegkundigen hun opgenomen patiënten alvast laten oefenen met middelen die ze na het ontslag thuis hebben. Ook de mantelzorger maakt er dan al kennis mee. Hoe meer een patiënt bij het ontslag zelf kan, des te meer verantwoord kan thuiszorg worden benut: bijvoorbeeld met minder bezoekjes, minder uren, of misschien zelfs helemaal niet. Hierdoor kan de thuiszorg - die nu zwaar belast is - naar verwachting vaker en sneller ja zeggen op aanvragen vanuit het ziekenhuis. Dat zorgt weer voor eerder ontslag en daarmee daalt ook de druk op de ziekenhuisbedden.

Iedereen vaart er wel bij, zeer zeker ook de patiënt zelf, laten Aafje en het ziekenhuis weten. De patiënt voelt zich tot meer in staat, ervaart meer eigen regie en wacht in veel gevallen minder lang op thuiszorg om naar huis te kunnen. Na zo’n leerzame demonstratie door een wijkverpleegkundige met een volgeladen thuiszorgtas, kunnen de verpleegkundigen makkelijker mee- en vooruitdenken over tijdig ontslag van de patiënt. Als bonus kunnen de middelen óók nog helpen om de eigen werkzaamheden op de afdeling makkelijker en sneller te laten verlopen. En... het is ook nog eens gewoon leuk. Want wanneer kom je nou anders een ‘teenwasser-op-steel’ tegen?