Afbeelding
Foto:

Team Parate Eenheid doet inval in Hendrik-Ido-Ambacht; boks voor kinderen op straat

Lokaal

H.I.Ambacht - Het Team Parate Eenheid (TPE) van de politie heeft vrijdag 22 december 2023 een inval gedaan in een woning aan de Van Polanenstraat in Hendrik-Ido-Ambacht. De politie had signalen ontvangen, via onder meer sociale media, dat er illegaal vuurwerk in de woning aanwezig was. Omdat men vooraf niet goed kon inschatten om welke hoeveelheden het ging en hoe gevaarlijk de situatie was, werd het TPE ingezet.

In de woning werd inderdaad illegaal vuurwerk aangetroffen. “Een klein beetje,” laat een woordvoerder van de politie weten. Het vuurwerk is in beslag genomen. En een jongeman, eigenaar van het vuurwerk, moet zich binnenkort op het bureau melden.

Na afloop stonden twee jonge jongens op de stoep te kijken naar de agenten en hun indrukwekkende uitrusting met onder meer helmen, schilden, kogelwerende vesten, vuurwapens en stormrammen. Eén van de TPE’ers liep op de kinderen af en gaf hen een boks en wenste hen een fijne dag. De kinderen glunderden van trots en hadden op die manier een mooie start van hun kerstvakantie. Het TPE is een speciaal team binnen de politie, dat wordt ingezet bij complexe en risicovolle aanhoudingen.

De boks van de agent van het Team Parate Eenheid is ook wat de politie vaker benadrukt. Wijkagent Johan Ramakers legde dit principe eerder dit jaar al uitgebreid uit in een bericht op zijn LinkedIn. Hij schreef daar:
“Als jij niet luistert naar papa en mama neemt deze politieagent je mee”. Of “Ja, daar zijn ze dan. Nu moet je naar de gevangenis... “. Vaak wordt zoiets al grappend gezegd waarna het kind zich angstig vastklampt aan het been van papa of mama. Lachen man.... Elke ervaren diender heeft dit wel eens meegemaakt en wij weten ook dat mensen dan geen kwaad in de zin hebben. Het lijkt op dat moment misschien wel een leuke en goedbedoelde ‘opvoedkundige’ grap, echter kan het ook vervelende gevolgen hebben.”

“De vakantie staat weer voor de deur en heel het gezin gaat naar het pretpark, de stad of voor het kind onbekend recreatiegebied. De grootste nachtmerrie van elke ouder is je kind kwijtraken in de massa. Als kinderen bang zijn voor de politie maak je het extra lastig voor die in hun ogen ‘kwaadwillende’ diender. Zo kan het zijn dat ze niet naar ons toe komen als ze in nood zijn maar juist van ons weglopen.”

“Raakt u of uw partner gewond bij een verkeersongeval, dan regelt de politie vaak de eerste opvang van uw kind. Zie het als een Freddy Krueger die je probeert te helpen of gerust te stellen na een heftig incident. Dan moet je even investeren als ‘goedwillende’ diender. Doe het dus niet. Wij geven ook een boks of een high five.”

Peter Stam

Afbeelding