Afbeelding
Foto: Jan-Willem Schneider

Burgemeester Heijkoop: “Lokaal vuurwerkverbod heeft weinig zin”

Politiek

Burgemeester Jan Heijkoop ziet niets in een lokaal vuurwerkverbod. In plaats daarvan pleit hij voor een Europese aanpak en een verbod op zwaar vuurwerk. “Een vuurwerkverbod zal niets uithalen, zo lang vuurwerk buiten ons land verkrijgbaar is. Nu is een verbod niet te handhaven, wat tot wetteloosheid leidt. Inwoners wennen er namelijk aan dat er regels zijn, waaraan je je niet hoeft te houden”, verduidelijkt de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak op maandagavond 9 januari.

Tijdens de oudejaarsavond zag Heijkoop relatief weinig overlast. “Gelukkig had onze gemeente heel weinig schade (slechts €10.000,-). Hiervoor wil ik onze jonge mensen complimenteren!” Hoewel het schadebedrag relatief gering was, wijst de burgemeester toch op angstige dieren, agressie en overvolle ziekenhuizen rond de jaarwisseling. “Ongemak bij dieren en letsel bij jongeren moet uiterst serieus worden genomen. Zo las ik in een krant de opnamecijfers van de spoedeisende hulp bij een willekeurig ziekenhuis. Daar waren 13 patiënten opgenomen vanwege alcoholvergiftiging; 4 vanwege drugsgebruik en 1 voor oogletsel. Verder heb ik grote bezwaren tegen illegaal vuurwerk en tegen geweld naar hulpverleners en politie. Deze uitwassen kunnen niet hard genoeg worden aangepakt.”

Waardering voor hulpdiensten
Burgemeester Heijkoop heeft veel waardering voor de hulpdiensten: brandweer, politie en ambulance. “Elk jaar bedank ik in mijn nieuwjaarstoespraak de hulpdiensten die heel het jaar paraat staan, maar op silvesteravond extra waakzaam zijn. De alertheid was niet voor niets: op oudjaarsnacht schrok een deel van Ambacht door een NL-Alert wegens een grote brand in Zwijndrecht. Waar de meesten na het alarmbericht hun jaarwisseling ontspannen verder vierden, waren hulpdiensten in touw om de brand te blussen en de gevolgen te beperken. Daarom ook dit jaar weer: dank aan iedereen die zich inzet voor een veilig Ambacht en omgeving!”

Burgemeester eind 2023 met pensioen
Het is dit jaar de laatste keer dat Heijkoop de hulpdiensten bedankt en zijn nieuwjaarsrede uitspreekt; eind 2023 zal de eerste burger aftreden om met pensioen te gaan. Hoewel Heijkoop al eerder wilde stoppen, is hij nog altijd burgemeester in ons dorp. “Afgelopen december wilde ik stoppen met mijn functie. Toen bleek dat de opvolgingsprocedure nog enige tijd op zich zou laten wachten en een externe waarnemer nodig zou zijn, is mij gevraagd om langer te blijven. Hoewel ik aanvankelijk wat aarzelde, heb ik hier toch in toegestemd, vooral omdat de gemeenteraad mij unaniem vroeg,” verduidelijkt Heijkoop in zijn toespraak.
Heijkoop wijst strengere immigratiebeperkingen af
Omdat burgemeester Heijkoop zijn laatste nieuwjaarstoespraak hield, blikte hij terug op de afgelopen 11 jaar. “Toen ik in 2012 kennismaakte met Ambacht trof ik een zelfbewust, trots dorp met lef en oog voor elkaar Weet u wat ik mooi vind? Naar mijn idee is de sociale cohesie even snel gegroeid als het inwoneraantal dat met zo’n 10% toegenomen is. Daarvoor complimenteer ik Ambacht graag!” Naast sociale samenhang constateert Heijkoop sinds 2020 een groeiend gevoel van sociaal onbehagen. “Ik zie boze boeren, boze bouwers, te weinig mensen in de zorg, bij de politie, het onderwijs en ook in het bedrijfsleven. De werkloosheid is laag. Een landelijke visie ontbrak en zie ik nu nog altijd niet. Om politieke redenen het aantal arbeidsmigranten verminderen helpt niet. Nog sterker, minder arbeidsmigratie zal leiden tot een groter capaciteitsgebrek in de bouw. Het is mogelijk dat de stikstofcrisis de druk in de bouw vermindert. De dupe zijn de woningzoekenden die al jaren op wachtlijsten staan.”

Tekst en foto: Jan-Willem Schneider