what's your  story.Hand typing on desktop office computer keyboard. script writer or filmmaker typing on a computer or laptop keyboard. Business workplace.
what's your story.Hand typing on desktop office computer keyboard. script writer or filmmaker typing on a computer or laptop keyboard. Business workplace.

Uitslag Cascade schrijfwedstrijd ‘Bij ons in de familie’

Lokaal

Op 16 maart gaat de 89e editie van de Boekenweek weer van start. In dit kader hebben Cascade en de Bibliotheek AanZet voor het eerst de mogelijkheid gegeven om een verhaal in te sturen rondom het jaarthema van de Boekenweek ‘Bij ons in de familie’. Waar denk jij aan als het over jouw familie gaat, was de vraag. De negentien uiteenlopende inzendingen vormden een mooie literaire vangst voor de eerste editie van deze schrijfwedstrijd.

De inzendingen en jury
De toegestuurde stukken verschillen allen in stijl en in benadering. De deelnemers lieten zich inspireren door persoonlijke ervaringen, schreven een fictief plot of dichtten erop los. Het viel daarnaast op dat men zowel uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken komt, maar ook uit andere windstreken: van Amsterdam tot Limburg en België.

De jury bestaande uit Mohammed Benzakour (socioloog, schrijver, columnist, imker, visser en dichter), Nabil Tkhidousset (verhalenverteller, schrijver en spoken word artiest) en Renate Giesbers (Rayonmanager Bibliotheek AanZet) hebben hun oordeel gegeven. De jury heeft geconstateerd dat men, met het thema ‘Bij ons in de familie’ en een maximaal aantal woorden als leidraad, duidelijk bevlogen in de pen is geklommen. Het enthousiasme voor het schrijven is volgens de jury duidelijk waarneembaar. De drie juryleden hopen dat alle deelnemers deze talige geestdrift zullen doorzetten.

Uit de inzendingen zijn twee winnaars geselecteerd die beide de aandacht van de juryleden hebben gegrepen. De gedeelde winnende plek is voor Jeany Bijloo en Bruno Lowagie. Jeany Bijloo heeft een spannende tekst ingestuurd met een actueel thema onder de titel ‘Naastenliefde’. Het wekt nieuwsgierigheid, is erg ontroerend en bovendien pakkend door de leuke plottwist.

‘Als dat is wat er gebeurt, dan moet het zo zijn,’ ik pak haar hand vast, ‘jij hoort bij mij. Als mijn familie dat niet kan accepteren, dan is dat maar zo. Ik ben klaar voor wat er gaat komen.’ Tranen staan in mijn ogen. Nooit besefte ik dat liefde zo verwoestend kan zijn.

“De inzending van Bruno Lowagie met als titel ‘Hoe ik zijn ouders leerde kennen’ is verassend en vol ongemak. Een verhaal die schuurt en onder je huid gaat zitten, inclusief Quentin Tarantino dialoog”, aldus de juryleden.

‘Zijn restaurantkeuze is al even slecht als zijn smaak wat vrouwen betreft’, fluisterde meneer Willems net hard genoeg zodat ik hem nog kon horen.

‘Ach Norman’, fluisterde mevrouw Willems even luid terug. ‘Dat blijft niet duren. Dat doen relaties nooit bij Jonathan.’

Door de speciale inzending ‘Het familiehuis’ van Amber Vanlerberghe is er spontaan een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen. De keus voor het onderwerp – de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen – getuigt van een bijzondere maatschappelijke betrokkenheid gezien haar veertienjarige leeftijd. En haar wijze van schrijven is beeldend, erudiet met liefde voor taal.

Een Spinozapremie, de hoogste onderscheiding voor de wetenschap in heel Nederland. Jarenlang studeren, jarenlang onderzoeken. Claudia was ook slim geweest. In de familiearchieven had Anthea gelezen dat Claudia’s vader haar letterlijk had gedwongen om te trouwen in plaats van door te gaan met studeren.

Expositie en prijzen
De inzendingen zullen tijdens de Boekenweek en nog even daarna te vinden zijn in de entreehal van cultureel centrum Cascade. De twee winnaars Jeany Bijloo en Bruno Lowagie winnen deelname aan de schrijfcursus die op 13 maart van start gaat. Ook Amber Vanlerberghe wordt benaderd voor de aanmoedigingsprijs.

Schrijfcursus
De schrijfcursus vindt plaats op negen avonden vanaf de Boekenweek, vanaf 13 maart en in april en mei. Tijdens de schrijfcursus leren de deelnemers vaardigheden voor het schrijven van een goed verhaal rondom het Boekenweek thema. Opgeven kan via de website van Cascade. Deze activiteiten worden aangeboden in een samenwerking tussen Stichting Cascade en Bibliotheek AanZet en met dank aan de juryleden en alle deelnemers van de schrijfwedstrijd en de schrijfcursus.