Tweepersoonskamers in hotel ARA zijn met stapelbedden geschikt gemaakt voor vijf asielzoekers.
Tweepersoonskamers in hotel ARA zijn met stapelbedden geschikt gemaakt voor vijf asielzoekers. Trudy Wehrmeijer

Hotel klaar voor asielzoekers

Lokaal

Vrachtwagens voor de deur die huisraad komen brengen en een drukte van belang in de hal van het ARA hotel in Zwijndrecht waar de hotelinventaris wordt afgevoerd. Het is vorige week en in het weekend hard werken om het hotel in te richten als locatie waar het COA asielzoekers kan onderbrengen. Maandag arriveerden de eerste 130 vluchtelingen, onder wie zestig alleenstaande minderjarigen. Dinsdag volgen de overige honderd mensen. Ze komen vooral uit Syrië, Eritrea en Jemen.

De gemeente heeft vorige week besloten de benodigde omgevingsvergunning hiervoor af te geven. Het COA heeft de plaatsen in Zwijndrecht hard nodig om asielzoekers op te vangen. Het opvangcentrum in Ter Apel is overvol en in andere asielzoekerscentra wachten vluchtelingen met een verblijfsstatus op woningen. Al met al ontstaat er een groot tekort aan plekken. Een zo groot tekort dat het COA ook niet wacht op eventuele bezwaarprocedures. Integendeel, er is met man en macht gewerkt om het hotel geschikt te maken voor de opvang van de asielzoekers.

De standaard hotelkamers zijn leeggehaald. In plaats van de boxsprings staan er nu per kamer twee stapelbedden en een eenpersoonsbed. Daarnaast staan er vijf smalle lockerkasten en wordt de inventaris compleet gemaakt met een tafel en vijf stoelen en een kleine koelkast. “We proberen per kamer mensen bij elkaar te zette, die bij elkaar passen”, legt locatiemanager Boukje Renger van het COA uit. “Maar als er een gezin van vier personen komt, dan zetten we daar geen onbekende vijfde persoon bij”. Ook aan op het oog kleinigheden wordt gedacht. Zo kan uit veiligheidsoverwegingen in iedere kamer de deur naar het balkon maar zo’n 10 centimeter open. En zit er voor enige privacy inmiddels een slot op de deur van de badkamer annex toilet. De veel grotere suites in het hotel worden geschikt gemaakt als verblijfsruimte. Om de minderjarige asielzoekers voor te bereiden op een zelfstandig leven moeten zij zelf voor hun maaltijd zoeken. Het voormalige zwembad wordt daartoe omgebouwd tot een keukenruimte. De andere bewoners krijgen drie maal per dag een maaltijd.

In totaal zijn en worden er 327 slaapplaatsen gerealiseerd. “Er is plaats voor 300 mensen en die 27 extra bedden gebruiken we om enige ruimte te hebben om in kamers een bed niet te gebruiken als dat bij die bewoners niet past”, legt Renger uit.

In overleg met de gemeente is er veel aandacht voor veiligheid, zowel voor de asielzoekers zelf als voor de omwonenden. Zo is er voor rekening van het COA een extra handhaver aangesteld, die maandag al is begonnen. Ook is een klankbordgroep met omwonenden opgezet en is met inwoners uit Heerjansdam en Puttershoek gesproken. Rond het hele complex komt een hek met toegangscontrole, de jongeren krijgen les en er worden activiteiten voor dagbesteding georganiseerd. “We proberen zo het gevoel van veiligheid zo goed mogelijk te houden”, stelt wethouder Robert Kreukniet.

De 230 asielzoekers komen uit een hotel in Delft. Daar is geen ruimte voor onderwijs aan de minderjarige asielzoekers. In het hotel in Delft ontstaat dan ruimte voor nieuwe asielzoekers.

Als blijkt dat het centrum goed functioneert, wordt het na verloop van tijd uitgebreid naar 300 bewoners. De gemeente Zwijndrecht voldoet dan aan de oproep aan alle Nederlandse gemeenten om voor opvangplekken te zorgen. Het is de bedoeling dat de opvang over drie jaar weer wordt gesloten. Op de vraag of het ARA Hotel dan weer een hotel wordt, wilde een afgevaardigde van eigenaar familie Van der Valk geen antwoord geven. Volgens de gemeente Zwijndrecht is dat wel het voornemen.

Tekst + foto: Trudy Wehrmeijer