De gemeente is akkoord met de opvang van 300 asielzoekers in hotel Ara.
De gemeente is akkoord met de opvang van 300 asielzoekers in hotel Ara.

Opvang 300 asielzoekers definitief

Lokaal

Tijdens de raadsvergadering van 27 februari kwam het “Raadsvoorstel Opvang Asielzoekers in Hotel Ara” aan de orde. Dit onderwerp werd al op 6 februari besproken in de carrousel. Toen werd afgesproken dat het college zou reageren op de door de raad gestelde wensen en bedenkingen inzake de komst van 300 asielzoekers. In een brief aan de raad heeft het college nu aangegeven op welke wijze zij invulling wil geven aan de wensen en bedenkingen.

Bij het behandelen van de wensen en bedenkingen ten opzichte van het plan om 300 asielzoekers op te vangen in een tijdelijk AZC in het Ara hotel, begon Andries van Gemerden van de CU-SGP met een lange en behoorlijk stevige woordvoering richting ABZ, ZPP, en VVD. Deze partijen wilden namelijk een amendement indienen om de eerder ingediende wensen en bedenkingen concreter te maken. Van Gemerden vond dit onnodig: “Wij spreken hier onze teleurstelling over uit. Elke extra aangescherpte wens en bedenking zien wij als een vorm van wantrouwen naar het college en de ambtenaren. Dat steekt ons.” 

Van Gemerden maakte daarna bij het college uitgebreide excuses hiervoor en ook voor het feit dat hij zich “nu gedwongen voelde zélf met GroenLinks, de PvdA, CDA en D66 ook een amendement in te dienen om tot een “goede weging” te komen. “We moeten alle bedenkingen en wensen vastleggen zonder waardeoordeel. Dat doen we met tegenzin, want wij hebben vertrouwen in het college.” Daarop interrumpeerde Fred Loos van ABZ hem met het verzoek aan het college om een verslag van een besloten vergadering openbaar te maken, zodat hij daaruit kon citeren. Na een korte beraadslaging ging de raad daarmee akkoord.

Geen collegebevoegdheid
ABZ liet dit besloten stuk openbaar maken omdat in de inleiding van de vergadering verteld werd dat de bevoegdheid van beslissingen over asielzoekers een collegebevoegdheid is. Hierover was ook gesproken in de beslotenheid waarbij Loos het college aangetoond had, na overleg met het juridisch kenniscentrum Drechtsteden en ook de VNG, dat dit een raadsbevoegdheid zou moeten zijn. Loos vond dan ook dat het hier “niet slechts om wensen en bedenkingen gaat maar om het stellen van randvoorwaarden door de raad.” Hij stelde: “U ontneemt ons ons democratisch recht”.

VVD overstag
Daan Spanjersberg van de VVD gaf aan dat de partij bij haar wensen en bedenkingen bleef die ze hadden uitgesproken, maar ging nu toch akkoord met 300 asielzoekers in plaats van de eerder door hen genoemde maximaal 200 tot 230. De reden hiervoor was dat de VVD tevreden was met de toezegging van het college dat een inspanning gepleegd zal worden om tot een uitruil met een andere gemeente te komen, zodat er minder statushouders in Zwijndrecht opgevangen hoeven te worden.
Na een schorsing waarin alle partijen met elkaar in overleg gingen werd alsnog besloten om de twee amendementen samen te voegen, waardoor er weer een eensgezinde Zwijndrechtse gemeenteraad was.

Petitie
Bij de beantwoording door wethouder Kreukniet gaf hij aan dat er een petitie is ingediend met 1500 handtekeningen van bezorgde inwoners die tegen de komst van een AZC zijn. De petitie werd door hem voorgelezen met de toezegging dat dit in de overdenkingen meegenomen wordt.

Uiteindelijk stemde de gemeenteraad unaniem in met het amendement en het voorstel.

Tekst: Jacqueline van Dalen
Foto: Envato