Veel meldingen in FIXIE over PMF-zakken
Veel meldingen in FIXIE over PMF-zakken

Overlast van afval en jeugd

Lokaal

Leden van de gemeenteraad hebben vorige week de jaarlijkse Veiligheidsrapportage besproken. In de rapportage wordt met cijfers weergegeven hoeveel meldingen er zijn gedaan van overlast. Aandachtspunten zijn de meldingen van overlast door jeugd en vuurwerk en rond afval.

Uit de cijfers blijkt er dit jaar minder overlast door verwarde personen te zijn en minder overlast van jeugd. Jongerenoverlast is weliswaar minder gemeld maar komt nog altijd voor bij de winkelcentra Sophiapromenade, De Schoof en Louwersplein. De overlast rondom winkelcentrum Reeweg is echter sterk afgenomen. “Deze locaties zijn door politie, handhaving, jongerenwerk en straatcoaches meegenomen in hun dagelijks werk. De straatcoaches spreken de jongeren aan op hun gedrag”, stelt de rapportage. Drugs en drankoverlast nam ook in 2023 weer toe ten opzichte van voorgaande jaren. Om overlast van drugs tegen te gaan heeft de burgemeester in 2023 een bestuurlijke last onder dwangsom opgelegd voor het dealen van drugs. Het resultaat hiervan is dat de dealer niet meer in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is gezien. Het fenomeen van scooteroverlast heeft zich ook in 2023 weer diverse keren voorgedaan in Ambacht. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om online oproepen tot een scootermeeting bestuurlijk aan te pakken door bijvoorbeeld een last onder dwangsom. Daarbij wordt samengewerkt met buurtgemeentes. Hoewel het voor veel mensen niet zo heeft gevoeld, nam het aantal meldingen van vuurwerkoverlast in 2023 flink af. Net als voorgaand jaar is de gemeente rond september 2023 samen met politie, jongerenwerk en staatcoaches al gestart met een preventieve aanpak van vuurwerkoverlast.

Opvallend is het aantal meldingen bij FIXIE over afval: maar liefst 733 tegenover 350 meldingen het jaar ervoor. Het gaat daarbij met name om de gele PMD—zakken, die te vroeg of te lang aan de kroonringen hangen of afval dat op straat ligt. BOA;s hebben in totaal 330 PMD-zakken gecontroleerd.  Daarnaast zijn in de groencontainers 83 zakken met restafval uitgezocht.  Uiteindelijk zijn er 61 boetes uitgedeeld.  De burgemeester gaat er vanuit dat de overlast van verkeerd aangeboden afval zal afnemen. “De nieuwe wijze van afval scheiden en ophalen is een grote beleidswijziging. Gedragsverandering is moeilijk en het kost altijd tijd voordat mensen daaraan gewend zijn”.

De veiligheidsrapportage geeft een overzicht aan cijfers door de jaren heen en is daarmee voor de politiek een hulpmiddel om keuzes te maken en eventueel beleidswjzigingen te doen. Van der Giessen wijst er daarbij tegelijkertijd op dat niet alle problemen altijd oplosbaar zijn.

Tekst + foto: Trudy Wehrmeijer