Help Aziz om zijn bijen te beschermen tegen de Aziatische hoornaar
Help Aziz om zijn bijen te beschermen tegen de Aziatische hoornaar

Help Aziz zijn bijen te beschermen

Lokaal

Bijen zijn van levensbelang voor onze voedselvoorziening. Voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit, is bestuiving door bijen nodig. Het is daarom alarmerend, dat het voortbestaan van het bijenvolk van verschillende kanten ernstig wordt bedreigd. Gebrek aan voedsel en nestgelegenheid zijn het gevolg van de verstedelijking en het gebrek aan bloemen en planten in het openbaar groen. Maar een nog grotere bedreiging wordt nu gevormd door de Aziatische hoornaar, het exotische roofdier, dat bijen doodt en opeet. Imker Aziz Haddouch uit Zwijndrecht luidt de noodklok.

De Aziatische hoornaar
Aziz Haddouch uit Zwijndrecht, houdt al sinds 2017 op een van de volkstuintjes van volkstuinvereniging Leonesse aan de Burgemeester Bruïnelaan in Zwijndrecht als hobby-imker bijen. Hij vertelt: “Dit  jaar heb ik  7 bijenkasten op de volkstuin staan en nog 5 kasten in het natuurgebied langs de Oude Maas. Met zo veel kasten maak ik me grote zorgen over de Aziatische hoornaar, die tegenwoordig in heel Nederland gezien is. De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar (zie de afbeelding) is een vleesetend insect, dat het meest op een grote wesp lijkt. Ze zijn tussen de 2 en 3 cm lang, hebben een zwarte kop en borststuk, een geel uiteinde aan de poten en een achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band. Ze planten zich zeer snel voort en vormen een groot gevaar voor de bijenbevolking in Nederland. Voor mensen zijn ze overigens niet gevaarlijker dan een gewone wesp!”.

Aanval en verdediging
“De roofzuchtige diertjes gaan als volgt te werk. Enkele hoornaars trekken erop uit op zoek naar bijen. Als een van hen bij een kast met honingbijen komt vliegt hij naar binnen. Als hij de kans krijgt om weer naar buiten te vliegen gaat hij zijn soortgenoten halen om gezamenlijk op de bijenkast af te gaan. Zij vliegen dan naar binnen en bijten alle bijen dood om ze daarna lekker te verorberen. Maar zo ver hoeft het niet te komen. Wat gebeurt er namelijk? Op het moment, dat een enkele hoornaar de kast in vliegt, duiken zo veel mogelijk honingbijen op de hoornaar, vormen een schild van warmte rond de hoornaar en verschroeien hem!”, aldus Aziz.

Preventieve maatregelen
Voor de bijenkasten op zijn volkstuin is Aziz niet zo bang. De Aziatische hoornaars voelen zich niet zo thuis in een stedelijke omgeving. Dus dit is vooralsnog een relatief veilige omgeving. Voor de bijenkasten in de natuur ligt dat anders. Aziz controleert dagelijks de kasten, die in de natuur staan. Als hij merkt, dat er iets niet klopt – een ingemetselde hoornaar of dood gebeten bijen - zorgt hij dat het aantal in- en uitgangen van de bijenkast wordt teruggebracht van 10 of meer tot hooguit 2. De hoornaars kunnen dan niet in grote getale de kast in en de kans, dat zij het hele bijenvolk in een kast vernietigen wordt daardoor aanzienlijk kleiner.

Opsporing verzocht!
Om de kans op een overval op zijn bijenkasten door de Aziatische hoornaar te verkleinen vraagt Aziz om de aanwezigheid van deze beestjes bij hem te melden. Dus, ziet u een grote wesp, die aan de beschrijving en de tekening van de Aziatische hoornaar voldoet, stuur dan een mailtje aan: sammack@live.nl met een nauwkeurige beschrijving van de plek, waar u hem heeft gezien. Aziz kan dan de nodige maatregelen treffen om te voorkomen, dat zijn bijenvolken worden omgebracht! U kunt Aziz trouwens ook mailen als er een zwerm bijen moet worden weggehaald.

Tekst en foto: Jan O’teur

Afbeelding