
Aziz heeft hart voor de bijen in Zwijndrecht
LokaalBijen vervullen een zeer belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze bestuiven een groot deel van onze voedingsgewassen. Door het afnemende aantal bijen dreigen veel plantensoorten in hun bestaan te worden bedreigd. Aziz Haddouch doet er als hobby imker alles aan om de bijenvolken in Zwijndrecht in stand te houden.
Bedreigde bijenvolken
In mei 2023 wees onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit dat minstens 25 procent van de Nederlandse bijenvolken afgelopen winter niet heeft overleefd. Hoewel het koude, natte voorjaar dat we achter de rug hebben daarbij ongetwijfeld een rol heeft gespeeld, lijkt de grootste klap vooral een nasleep te zijn van de extreem droge zomer van vorig jaar. Zo was er minder stuifmeel en nectar beschikbaar en hadden de bijen minder voedsel tot hun beschikking.
Verdwijnziekte
Aziz Haddouch uit Zwijndrecht, die al jaren samen met zijn vader op een van de volkstuintjes van volkstuinvereniging Leonesse aan de Burgemeester Bruïnelaan in Zwijndrecht tuiniert, vertelt: “Dit is niet iets van de laatste tijd. Al jaren geleden merkte ik, dat er steeds minder bijen op onze volkstuinen rondzoemenden. Meestal was dat te wijten aan ziektes of aan chemische bestrijdingsmiddelen, maar soms verdwenen ook hele, schijnbaar perfect gezonde bijenvolken van de ene op de andere dag in het niets, de zogenaamde ‘verdwijnziekte’. Een gebrek aan stuifmeel in de zomermaanden zou daar de oorzaak van zijn”. Voor hem was het een reden om zich te gaan verdiepen in het wel en wee van de bijen in zijn omgeving.
Bijen als huisdieren
In 2017 volgde Aziz een cursus over het houden van bijen en kocht hij zijn eerste bijenkast met bijenvolk. Nu is hij vrijwel dagelijks te vinden bij zijn 4 kasten met bijenvolken. Hij kan lang en smakelijk vertellen over ‘zijn huisdieren’. Over de werkbijen, die in de kast de honingraten bouwen en onderhouden, de haalbijen, die de nectar verzamelen, de bewakingsbijen, die ervoor zorgen, dat er geen indringers in de bijenburcht komen en natuurlijk de bijen, die de bijenkoningin verzorgen. “Het zijn zeer intelligente beestjes – kijk maar eens hoe ze een honingraat maken - en onze tuinen met al zijn bloemen, planten en vruchtbomen zijn voor deze bijen een waar paradijs. Als een van de bijen een plekje vindt waar wat lekkers te vinden is, geeft hij dat middels signalen door aan zijn medebijen, die er vervolgens met zijn allen op af gaan! Zo lang de zon schijnt zijn de bijen actief en in de periode van november tot februari houden zij hun winterslaap”.
Bijenprodukten
Het bekendste product, dat het werk van de bijen oplevert is natuurlijk honing. Honing helpt niet alleen om je recepten zoet te maken. Omdat het genezende eigenschappen bezit, is het een geweldig middel voor de innerlijke en de uiterlijke gezondheid. Een minder bekend product van de bijen is Propolis. Propolis is een natuurlijk middel voor de behandeling van wond- en huidproblemen. Daarnaast zou het ook werken ter verbetering van de algemene weerstand. Aziz benadrukt, dat het hier allemaal om puur ambachtelijke producten gaat, die hij overigens niet verhandelt. “Al mijn bijenproducten zijn bestemd voor mijn familie, vrienden en kenissen”,
Het leuke van zijn hobby
Aziz is daar heel direct in: “Het geeft mij rust, ik ben lekker bezig en door de bijen te bestuderen leer ik elke dag weer meer over ze”. Voor de toekomst hoopt hij over meer bijenkasten te kunnen beschikken. “Zodat ik de bijenstand in Zwijndrecht zo goed mogelijk in stand kan houden. Voor ons en voor onze kinderen!”, aldus een bevlogen hobby imker Aziz. Heeft u vragen aan Aziz of moet er bij u een zwerm bijen worden weggehaald, mail hem dan op sammack@live.nl..
Tekst en foto: Jan O’teur