Afbeelding

SSN trakteert gevluchte Oekraïners op pizza’s

Mens en Maatschappij

Op zaterdag 18 maart trakteerde Stichting Solidariteitsclub Nederland (SSN) tientallen Oekraïners op pizza’s, frisdrank en salades. De mensen wonen aan boord van opvangschip Bellissima dat nu één jaar in de Schokhaven ligt. Nog altijd is het toekomstperspectief van de vluchtelingen erg onzeker en missen ze alledaagse dingen, zoals pizza. “Ik sprak een Oekraïner die vertelde dat hij al maanden geen pizza meer gegeten had. Zijn verhaal raakte me, zodat we de uitdeelactie hebben georganiseerd”, verduidelijkt SSN-voorzitter Simon Korchi.

Bij zijn solidariteitsactie kreeg Simon hulp van de gemeente Zwijndrecht en pizzaketen Domino’s. Hij vertelt: “De gemeente heeft meebetaald, omdat ze verantwoordelijk is voor basisbehoeftes als bed, bad en brood, ofwel voedsel. Het was voor de ambtenaren dan ook geen probleem om een kleine bijdrage te geven. Vervolgens hebben we aan Domino’s gevraagd of de keten onze actie wilde sponsoren. Dat is gebeurd, waar we erg blij mee zijn! De Oekraïners herkenden Domino’s al snel, want ik begreep dat de pizzaketen ook filialen heeft in Oekraïense steden als Kyiv, Odesa en Lviv”. Omdat de vluchtelingen de pizza’s erg waardeerden, wil Simon de uitdeelactie herhalen op andere opvanglocaties. Hierbij denkt hij ook aan de boot in buurgemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Taalles en werk
Bij de actie in de Schokhaven werkte SSN samen met welzijnsorganisatie Diverz die vrijwilligers inzet in het vluchtelingenwerk. Twee van hen, Grace (23) en Conny (68), hielpen mee bij het uitdelen van de pizza’s. Daarnaast doen beide vrouwen andere dingen voor de Oekraïense gasten. Conny vertelt: “Ik speel geregeld spellen, zoals Triominos, met de mensen aan boord. Verder geef ik regelmatig taalles en dat wordt erg gewaardeerd!” “Naast de lessen werken veel Oekraïners bij bedrijven in onze regio”, vult Grace aan. “Ik weet dat enkele vluchtelingen bij de Albert Heijn aan de Sophiapromenade werken. Doordat ze onze taal in de praktijk oefenen, zien we grote vorderingen! Daarbij merk ik veel dankbaarheid! Rond de jaarwisseling gingen sommige Oekraïners even terug naar hun vaderland om de feestdagen te vieren. Zodra ze weer hier kwamen, kregen we allerlei cadeaus, zoals een mok en smaakvolle chocola uit Lviv. Dan komt Oekraïne even heel dichtbij!”

Samen voetballen en koken
Deze week zijn de vrijwilligers bijna een jaar betrokken bij de opvang van ontheemde Oekraïners, weet Grace. “Eind maart 2022 kwamen de eerste vluchtelingen naar Zwijndrecht. Hier vonden de meesten onderdak in hotelschip Bellissima en in het kerkgebouw van Nehemia. Om de Oekraïners op te vangen vroeg de gemeente of Diverz en vrijwilligersplatform Zwijndrechtvoorelkaar verschillende activiteiten wilden organiseren. In het begin was dat heel basaal en hebben we Oekraïners naar winkelcentra begeleid, puur om ze de weg te wijzen. Later organiseerden de vrijwilligers een tafeltennistoernooi, evenals een voetbalwedstrijd. In augustus hebben we zelfs samen met de vluchtelingen Borsjtsj gekookt, een heerlijke Oekraïense bietensoep!”

Onzekere toekomst 
Afgelopen jaar is de situatie voor de Oekraïners veranderd, merkt Grace. “Veel gasten krijgen nu meer structuur, doordat ze naar school gaan of werken. Toch krijgen veel Oekraïners het juist nu moeilijk. De onzekerheid of ze ooit terug kunnen, wordt groter en het gemis van een toekomstperspectief drukt zwaar. Een luisterend oor, hobby’s en praktische adviezen blijven dus belangrijk voor deze groep vluchtelingen. Nu deze mensen wellicht nog jaren in ons land blijven, wordt het des te belangrijker dat zij ook hier hun contacten blijven vinden. Vrijwilligers kunnen daarbij een waardevolle rol vervullen”.

Tekst en foto: Jan-Willem Schneider

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.