Afbeelding

Nu voel ik mij zeker

Mens en Maatschappij

Het is een prachtige lenteavond als Tonny Jacobs woonachtig aan het IJsvogelplein de deur van haar woning opent. Behendig manoeuvreert zij haar rollator langs de bank en de bijzettafeltjes als zij tegelijkertijd enthousiast wijst op het uitzicht, “fantastisch hè, ik woon hier al 32 jaar en nog steeds met veel plezier”. Haar dochter Thérèse glimlacht, “Ik ben blij dat je dat zegt mam, want vandaag de dag betekent het voor ouderen heel wat om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Mijn broers, een kleindochter van mijn moeder en ik wonen allemaal in de buurt”, gaat Thérèse verder, “toch zeg ik je eerlijk, ik schaam mij weleens dat een bezoekje aan mijn moeder er zo weinig van komt. Natuurlijk zijn wij er voor haar als zij in moeilijkheden zit maar je kent het, hele drukke levens met banen en eigen gezinnen en voor je het weet schiet je moeder erbij in”. 

“Veel mensen kunnen slecht wennen aan het idee dat ze ouder worden en op een gegeven moment niet alles meer kunnen”, neemt Tonny het gesprek over, “zij stellen de dingen zo lang mogelijk uit, want zij denken ‘mij gebeurt het niet’. Wat dat betreft zit ik heel anders in elkaar”, glimlacht zij, “ik wil anderen beslist niet tot last zijn en met mijn zaken laten zitten. Ik wil zeker zijn. Misschien vind je het een gek praatje, maar ik had mijn begrafenis al heel vroeg geregeld. Dat laatste gold trouwens ook voor de personenalarmering. Ik hoorde nog weleens dat mensen gevallen waren en geen alarmering hadden. Ik moest er niet aan denken dat mij dat zou overkomen en daarom kwam ik al snel op het idee de alarmering te gaan regelen. Diverz heeft mij er vervolgens prima bij geholpen”.

“Dat het nut van die personenalarmering zich al zo snel zou bewijzen, konden wij vooraf niet bedenken”, zegt Thérèse. “Nou zeker”, vertelt Tonny, “op een ochtend kwam ik te vallen en daar lag ik. Ik kon geen kant meer op. Ik heb direct het knopje van de alarmering ingedrukt waarna een stem op een bandje zei dat er contact gezocht werd. Al snel hoorde ik, ‘dag mevrouw Jacobs, gaat het goed met u?’ Ik vertelde wat er gebeurd was en dat ik verging van de pijn. Mijn kleindochter is toen met de sleutel gekomen en tegelijkertijd is 112 gebeld”, gaat Tonny verder, “het bleek dat ik mijn bekken had gebroken. Na een week in het Ikazia Ziekenhuis en vijf weken revalidatie mocht ik weer naar huis”. 

“Ik kan je zeggen dat het voor de familie een hele geruststelling is bij de gedachte dat onze moeder direct hulp kan inschakelen als er iets met haar gebeurt”, gaat Thérèse verder, “die zekerheid hebben wij onlangs verder uitgebreid door Swinhove tot eerste contactpersoon te maken. Tenslotte verzorgen de verpleegkundigen mijn moeder al dagelijks en hebben zij ook haar huissleutel. Ideaal dus! Diverz is in het veranderen van de opvolging heel flexibel. Het contact met hen verloopt altijd fijn en soepel. Is er iets dan bel je ze en wordt het snel opgelost”. 

“Zo geeft de alarmering mij een extra gevoel van veiligheid en kan ik blijven genieten van veel leuke dingen”, zegt Tonny, “vergeet niet dat ik binnenkort 85 word. Dat vier ik zaterdag 1 juli a.s. in ‘De IJsvogel’. Iedere dag eet ik daar warm en op donderdag kwebbel ik onder het genot van een kopje koffie met een leuke groep ouderen over van alles en nog wat. Gewoon leuk en heel gezellig!” 

Wilt u meer weten over de 24-uurs personenalarmering van Diverz? En wilt u net als Tonny zo’n veilige ondersteuning zolang u nog zelfstandig thuis woont? Personenalarmering van Diverz al vanaf € 18,- per maand. Kijk dan op diverz.info onder aanbod volwassenen en ouderen of neem contact op met de infobalie van Diverz : 078 - 620 60 60 en vraag naar Nicole Blom.